Niacin er en fælles betegnelse for nicotinamid og nicotinsyre. Niacin er også kendt som vitamin B3, et vitamin som kroppen bruger til at omdanne energi og vedligeholde nervesystemet.

Alle mennesker har behov for niacin for at kunne fungere ordentligt. Vi kan få det igennem kosten, men i nogle tilfælde er der behov for tilskud. Her ser vi på, hvor meget B3-vitamin vi egentlig har brug for, hvilke tilskud der er det bedste, samt hvilke kostkilder der indeholder vitaminet.

Fakta om niacin

Niacin er det samme som B3-vitamin – et vandopløseligt vitamin der er sundt og godt i de rette mængder.

Det indgår i energistofskiftet, hvor det har en essentiel funktion med hensyn til at omdanne mad til brændstof. Det betyder altså, at niacin hjælper med at kroppen kan fungere, og at organerne får den energi, de har behov for.

Samtidig benyttes niacin til generel vedligeholdelse af kroppen. B3-vitaminet er især vigtigt for nervesystemet og huden.

De fleste danskere får tilstrækkeligt med niacin igennem kosten, men udvalgte grupper i befolkningen mangler vitaminet, og i nogle tilfælde kan der være årsag til at supplementere.

Kroppen er i stand til at danne niacin ud fra aminosyren tryptofan, og den får vi fra proteinholdige fødevarer. Med 60 mg tryptofan kan kroppen danne 1 mg niacin.

Derfor er B3-vitamin vigtigt

Uden niacin i kroppen kan der opstå problemer med energistofskiftet. Både nicotinsyre og nicotinamid er nogle vigtige co-enzymer, når glukose og aminosyrer skal omdannes til energi i kroppen. Hvis du ikke får noget niacin igennem kosten, kan kroppen altså ikke fungere optimalt. Da niacin bliver benyttet regelmæssigt, er der brug for at få for tilført mere niacin dagligt.

Mangel på niacin/B3-vitamin kan i værste tilfælde resultere i udslæt på huden, det der også er kendt som pellagra. Andre mangelsymptomer er hyppig kvalme og psykiske lidelser.

Der kan altså være nogle alvorlige konsekvenser ved ikke at få tilstrækkeligt med B3-vitamin.

Samtidig er der nogle gode fordele, hvis du sørger for, at du dækker dit daglige behov ind.

Niacin bidrager nemlig til et balanceret kolesterolniveau, det styrker hjernefunktionen, det forebygger gigt, og det bidrager til en flot og sund hud (kilde).

Hvem bør tage vitamin B3?

Personer med regelmæssigt alkohol forbrug, diabetes, samt ældre mennesker er i større risiko for niacinmangel end resten af befolkningen. Hvis du er i denne risikogruppe, så vær bevidst om din kost og sørg for at indtage B3-vitaminholdige fødevarer dagligt. Et kosttilskud kan være et alternativ, men sørg for at du får et kvalitetstilskud.

Mænd med et meget aktivt liv i soveværelset, eller mænd der simpelthen bare rykker for meget i banditten, menes at have behov for ekstra niacin, da nervesystemet påvirkes af denne aktivitet, og da B3-vitamin er en vigtig anti-inflammatorisk agent som vedligeholder nervesystemet. Nogle mænd oplever for eksempel, at de ikke er nær så trætte efter udløsning, hvis de har taget et niacintilskud inden da.

Alle med depression og psykiske lidelser bør få testet deres niacinniveau, og hvis det viser sig at være lavt, bør der omgående overvejes supplering med niacin. Vitaminet er meget vigtigt for hjernen og nervesystemet.

Nogle læger vælger at anbefale niacin frem for statiner, når et højt kolesteroltal skal behandles, men vi råder selvfølgelig altid til en personlig konsultation med din læge, inden du selv begynder på noget.

Hvor meget skal man indtage?

Niacin kan måles i milligram og i NE (niacin ækvivalent).

Den daglige anbefalede mængde er typisk omkring 16 mg for mænd og 14 mg for kvinder. De fleste mennesker får denne mængde igennem kosten. Ellers kan niacin fås igennem et tilskud. Det kan enten være et specifikt niacintilskud, eller en multivitamin, da de fleste almindelige vitaminpiller helt automatisk indeholder niacin/B3-vitamin.

Vær dog opmærksom på at mennesker kan have forskellige behov, da niacin netop indgår i energistofskiftet. Den anbefalede mængde er altså bare et gennemsnit – hver enkelt person kan have forskellige behov.

Niacinmangel behandles mellem 200 og 600 milligram dagligt. Cirka sammen mængde bruges til behandling af kolesterolubalance og andre problemer.

Der skal cirka 2.000 milligram niacin til før der kommer bivirkninger. Disse bivirkninger er på kort sigt rød hud og kløe, kendt som “niacin flush”, hvilket vi vil beskrive mere senere. På langt sigt kan overforbrug af niacin føre til leverproblemer og urinsyregigt. Men det vil kræve helt enorm stor indtagelse over en længere periode, fx hvis en person tager 10 tabletter dagligt, så det er ikke noget, ret mange personer kommer til at opleve. Vi anbefaler dog alligevel, at du holder dig til den vejledning, der følger med til tilskuddet – eller den vejledning som din læge giver dig, hvis niacin skal bruges til specifik behandling.

Via tryptofan kan kroppen som sagt selv danne niacin, men der skal cirka 60 mg tryptofan til for at danne 1 mg niacin.

Bedste niacin tilskud

Vi anbefaler niacintilskud fra Natur Drogeriet. Her er der nemlig tale om et kvalitetsvitamin som er produceret i Danmark. Deres tilskud har den niacinvariant, som hedder nikotinamid.

Der er to forskellige muligheder. Den første er lavdosis:

Natur Drogeriets niacin med 30 milligram, som er perfekt til dig, der bare ønsker en helt almindelig dosis som sikrer, at du får den rigtige daglige mængde.

En lille mængde som denne holder også huden sund og frisk. Det er en lille tablet som er rigtig nem at sluge. På den måde kommer du ikke til at mangle niacin – det er en lille mængde, som simpelthen bare sikrer balance i kroppen.

Den kan købes for 54,50 kroner hos Helsebixen som har gratis fragt på alle forsendelser.

Eller du kan vælge en højdosis:

Du kan også vælge den lidt stærkere niacin fra Natur Drogeriet, som indeholder 420 milligram per tablet – denne kan bruges, hvis niacinmangel skal behandles, eller hvis du efter konsultation med din læge har besluttet dig for at bruge niacin til at behandle kolesterolniveauet eller til at reducere træthed og udmattelse.

Produktet med den høje dosis får rigtigt mange gode anmeldelser, da det er en ordentlig mængde, som har en mærkbar effekt på flere problemer. Men igen – det er til dig, der rent faktisk vil behandle noget med niacin, og som ikke bare ønsker en lille og vedligeholdende mængde.

Du kan købe niacin i 420 mg tabletter hos Helsebixen for 79,50 kroner her!

Vi anbefaler generelt at købe hos Helsebixen, da de har gratis fragt, og da du derfor slipper for ekstra udgifter. Niacintilskud er rigtigt billige, så hvis du ikke skal have andet, giver det mening at købe hos Helsebixen.

Med24 sælger dog præcis samme produkter, indimellem til lidt billigere priser. De har dog først gratis fragt fra 200 kroner og op. Så hvis du samtidig skal have flere produkter med i kurven, kan du også tjekke mulighederne hos Med24, der har et kæmpe udvalg af gode sager.

Kilder i kosten

Niacin/B3-vitamin er heldigvis ret udbredt i kosten. Det betyder også, at de fleste ikke har behov for et tilskud, hvis bare de spiser sundt og varieret.

Niacin ses blandt andet i disse fødevarer:

 • Kød
 • Fisk
 • Æg
 • Mælkeprodukter
 • Korn
 • Havre
 • Nødder
 • Bønner
 • Frugter
 • Grøntsager
 • Ris

De fleste almindelige, sunde og naturlige fødevarer indeholder niacin i et eller andet omfang, så hvis du generelt spiser sundt, og du ikke har særproblemer som diabetes, ubalanceret kolesterol eller træthed efter udløsning, så er der som sådan ikke nogen grund til at tage et tilskud. En god kost er tilstrækkelig.

Niacin flush

Niacin flush er navnet på den effekt, det kan have, hvis du indtager for meget niacin.

Det er en bivirkning, som ikke er farlig, men som mange dog bliver opmærksomme på, hvis det sker, da det godt kan føles ubehageligt.

Et niacin flush giver symptomer som rød, varm og kløende hud over en kort periode, hvis du har indtaget mere niacin, end kroppen har kunnet håndtere.

Der skal en del til. Det er så godt som umuligt at opleve et niacin flush igennem almindelig indtagelse af mad og drikkevarer. De fleste kosttilskud har heller ikke nok niacin til at skabe denne effekt, men i enkelte tilfælde, hvis en person overbruger niacin, eller hvis en læge har anbefalet store mængder for at reducere kolesterolniveauet, så kan det forekomme.

Du kan forhindre et niacin ved at tage moderate mængder og ved ikke at tage for mange tabletter af gangen. Samtidig anbefales det at tage B3-vitamin sammen med et måltid, da det øger absorberingen, hvilket mindsker risikoen for denne kendte bivirkning betragteligt.

Man opbygger en form for tolerance mod niacin flush, så hvis først du har prøvet det én gang, skal der mere til for at det sker næste gang.

Nogle forbrugere mener, at der er deciderede fordele ved at tage store mængder niacin og med vilje opleve flush-effekten, da det åbenbart skaber en form for detox-effekt, og da nogle mener det er gavnligt for hjernen. Blandt eksperter er der delte meninger om, hvorvidt det er gavnligt eller ej.

Konklusion

Niacin er livsnødvendigt for at kroppen kan fungere ordentligt. Det kendte B3-vitamin har især indflydelse på energistofskiftet og nervesystemet.

De fleste mennesker får nok niacin igennem kosten, men hvis du har brug for ekstra, så kan du vælge et af de anbefalede niacintilskud.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller måske noget information at tilføje om niacin, så er ordet frit i kommentarfeltet herunder!