Mixed Martial Arts (MMA) har rigtigt meget at byde på. Personer i alle aldersgrupper og køn kan nyde godt af MMA træning, og det er efterhånden gået fra at være en undergrundssport til at være en populær mainstream sportsgren i Danmark og resten af verden.

Her er de 10 bedste fordele ved at dyrke MMA på hobbybasis.

Du kommer i form

MMA træning byder på mange fordele, men for de fleste mennesker er dette måske den vigtigste – at man kommer i en god, overordnet form.

Konditionen skal være helt i top, når man skal være fysisk aktiv i længere tid af gangen. De fleste MMA-sessioner tager ofte mellem en time og to. De som har prøvet at træne MMA ved også, at man i en kamp eller sparringssession bliver træt lynhurtigt. Helt automatisk bliver konditionen altså forbedret ved at dyrke MMA.

Styrken forbedres også. Man træner ofte styrken undervejs, for eksempel i form af kropsvægtsøvelser, da styrke netop er vigtigt for at kunne forsvare sig, samt for at slå, sparke og gribe hårdt fat. Mange vælger også at styrketræne ved siden af MMA-træningen for at få ekstra effekter, men alene MMA-træning giver mere styrke.

Overordnet kan du altså forvente at komme i en rigtig god form ved at gå til MMA eller kampsport generelt.

Øger koordinationen

Alle som udøver MMA øger deres koordination. Det skyldes, at man lærer at slå og sparke præcist, og at man lærer mange teknikker, hvor koordinationen absolut er på plads.

Det gør selvfølgelig, at du bliver bedre til at kæmpe og forsvare dig, men det bringer også fordele uden for træningen. Koordination er nemlig utroligt vigtigt i mange henseender, og det gør for eksempel, at man bliver mindre klodset og tænker mere over, hvordan kroppen kan bruges i hverdagen.

Praktisk træning

MMA træning er særdeles praktisk, da du lærer at forsvare dig selv, og da du samtidig kommer i form.

Her skiller sporten sig altså ud fra mange andre sportsgrene, hvor man udelukkende kommer i form, eller hvor man træner på måder som ikke har ret stor indflydelse fra et generelt synspunkt.

Det er altid positivt at dyrke sport og motion, men MMA tager det bare et skridt videre og lærer dig praktiske ting, som måske kan redde dig fra dårlige situationer i virkeligheden. Det er altså en af de mest nyttige sportsgrene du overhovedet kan begynde til.

Sjovt og underholdende

MMA er sjovt og underholdende. Træningssessionerne er ofte varierede, hvor man lærer nye ting fra gang til gang, og hvor der altid sker lidt af hvert.

Det er en meget social måde at træne på, da du er en del af en klub. Der sker ofte nogle sjove ting. Tiden går generelt hurtigere til MMA end til almindelig fitness. Simpelthen fordi der altid er noget nyt, fordi man træner på meget alternative måder, og fordi der netop er det sociale sammenhold.

Mere selvtillid

Det giver uden tvivl mere selvtillid, når man lærer at forsvare sig. Det er en åbenlys fordel ved MMA som aldrig må ignoreres.

Når kroppen er i form, og når du ved, hvordan man effektivt kan slås, så giver det bare en form for ro i kroppen. Det er nemmere at føle sig tryg i hverdagen. Det er nemmere for andre at føle sig trygge, når de er sammen med en som ved, hvordan man kan forsvare sig i forskellige situationer.

Stort set alle der dyrker MMA ender med at have mere selvtillid. Hvis du længe har været usikker på egne evner, så er det en sportsgren, der virkelig kan vende op og ned på alting, når du begynder til det. Jo stærkere kroppen bliver, og jo mere nyt du lærer – jo stærkere bliver sindet også.

Stærkt fællesskab

Der er et stærkt fællesskab i de fleste MMA klubber. Det er en social sportsgren, hvor man træner sammen, og hvor man ofte laver aktiviteter uden for selve træningen.

Hvis du leder efter nye sociale aktiviteter, så kan MMA være en realistisk mulighed. Det er nemlig en væsentlig fordel, at du lærer en masse nye mennesker at kende, som i øvrigt har samme interesse for selvforsvar og disciplin som du selv har.

En sport med respekt

Til MMA lærer man i den grad også om respekt – på den positive måde.

Langt de fleste udøvere har stor respekt for hinanden. Netop fordi man er en del af et fællesskab, og fordi man prøver at forbedre egne evner. Samtidig lærer man om sine egne begrænsninger. Når du træner med andre, som er lige så dygtige som dig selv, eller måske endnu bedre, så falder egoet en smule. Man lærer at respektere andre og sig selv. Man får selvtillid, men samtidig opbygges respekten for andre – især dem man træner med, og det er godt for psyken.

Du lærer det hele

Måske overvejer du, om det skal være MMA eller en specifik kampsportsgren.

Vi anbefaler begge dele, da alle former for kampsport har noget godt at byde på. Læs for eksempel om de 10 bedste kampsporte her.

Men MMA har noget særligt, da du lærer en kombination af det hele. Du lærer forsvar og angreb fordelt over alle de effektive discipliner. I stedet for kun at fokusere på boksning eller brydning, så får du en bred uddannelse til MMA. Det gør både, at du kan kæmpe mere effektivt, men det gør også, at det er mere praktisk, hvis du en dag får brug for at forsvare dig selv.

Du lærer altså lidt af hvert, og det betragter vi som en god fordel ved MMA. Men igen – alle former for kampsport har noget godt at byde på, så du har et helt frit valg. Det her er bare en af de mere unikke fordele ved MMA!

Giver mental styrke

MMA træning giver væsentlig mental styrke. Du lærer at kæmpe videre, når det er hårdt. Din krop kommer i bedre form. Du vil både møder personer, der er stærkere og svagere end dig selv, og det betyder naturligvis på udfordringer.

Når vi som mennesker møder udfordringer, ender vi ofte med at få mere mental styrke. Vi lærer at overkomme vores problemer. Til MMA sker det ved at lære nyt, ved at erkende sine begrænsninger og forbedre sig, samt ved at se hvordan en effektiv arbejdsindsats giver bedre evner. Du får altså en væsentligt bedre mental styrke, hvis du på lang sigt vælger at dyrke MMA.

Effektivt mod stress

Motion er generelt effektivt mod stress. Det gælder derfor også MMA, hvor du rører kroppen rigtigt meget.

Samtidig kan du få aggressionerne ud. Til MMA vil du ofte få rig mulighed for at slå til en boksepude og rig mulighed for at bevæge kroppen så meget, at stress og irritationer forsvinder. Det er godt at få aggressionerne ud i et godt og sikkert miljø, som er egnet til det, og mange som dyrker MMA bliver bedre med hensyn til stresshåndtering – i nogle tilfælde er der endda mennesker, der har sluppet af med deres depression ved at begynde til kampsport. Der er massive psykologiske fordele.

Åbner op for nye muligheder

Til sidst er der den kæmpe fordel, at MMA bare åbner op for nye muligheder i livet.

Det er nye venner og nye aktiviteter. Det er nye ting, som du lærer. Og det er måske fordybelse i visse ting, som du slet ikke havde regnet med.

MMA er nemlig ikke endestationen. Det er en sport, hvor man konstant skal lære nyt, og det giver også motivation til at forbedre sig i andre dele af livet.

Samtidig kan det være, at specifikke dele af MMA fanger dig. Måske vælger du med tiden at gå videre til en specifik kampsport og fordybe dig i den – simpelthen fordi det var den mest interessante del af MMA-træningen.

Måske bliver du skidegod til MMA og kan se hvor langt potentiale ligger. Måske ønsker du selv at blive instruktør en dag. Eller måske åbner kampsportstræningen bare op for ting, som du slet ikke havde regnet med fra begyndelsen.

Vi anbefaler stærkt, at du finder den nærmeste MMA-klub og tager til en prøvetræning for at se, hvordan det er.

Læs vores artikel om MMA udstyr, så du ved præcis, hvad du får brug for, når du skal i gang med at udøve mixed martial arts.