Det er altid en god idé at praktisere en kampsport. Vi finder også adskillige klubber rundt omkring i Danmark. Men hvilken kampsport er den mest effektive? Det kommer an på mange ting, men her nævner vi alle dem, der typisk anses som værende de bedste.

Måske er du interesseret i kampsport for at få mere motion i hverdagen. Måske vil du gerne lære at forsvare dig selv. Eller også er du simpelthen bare interesseret i at dyrke kampsport for at finde ligesindede venner – netop kampsport har ry for at være en god måde at socialisere på, da der er et meget respektfuldt og broderligt miljø i de fleste klubber.

Uanset hvad din baggrund er, så kan du finde lidt inspiration her – vi ser nærmere på de bedste kampsportsgrene!

MMA

MMA (mixed martial arts) giver dig en kombination af alle de mest effektive teknikker fra andre kampsportsdiscipliner. Derfor er det også MMA, der er mest brugbart i virkeligheden, hvis du kommer i en situation, hvor du får brug for at forsvare dig.

MMA inddrager især teknikker fra brasiliansk jiu-jitsu og muay thai. Formålet er at blive en komplet kæmper. MMA er en kampsport i rivende udvikling. Den største organisation er UFC (ultimate fighting championship) som har gevaldig succes i hele verden. MMA indtager nu den rolle, som boksning engang havde, og der er gode muligheder for at følge med i professionelle MMA-kampe. Der er efterhånden også klubber i alle dele af Danmark, så du kan nemt begynde til mixed martial arts, hvis du ønsker at lære alle de mest effektive teknikker til kamp og selvforsvar.

Sambo

Sambo er en form for brydning, der startede i Rusland i 1920’erne. I dag er den meget anerkendt, da flere UFC-kæmpere har fået succes med sambostilen.

Faktisk tager sambo inspiration fra både slaviske, mellemøstlige og japanske brydestilarter. Det er således en slags russisk version af judo. Du lærer en masse effektive greb, du lærer at kaste, og det giver gode forudsætninger for enhver kamp, der går til gulvet.

Den internationale organisation for Sambo har masser af gode informationer – blandt andet nyheder, informationer om events, regler, billeder og meget mere.

Hvis du vil se eksempler på sambo, kan du med fordel gå ind på YouTube og se kampe i Strelka. Her er der mange amatørkæmpere, der specialiserer sig i sambo.

Brasiliansk Jiu-Jitsu

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) blev verdenskendt, da Gracie-familien udbredte det i den vestlige verden. Royce Gracie vandt lynhurtigt den første udgave af UFC, og det illustrerede hvor effektivt brasiliansk jiu-jitsu var. I dag er det stadig en af de mest effektive kampsportsgrene, og BJJ teknikker benyttes fortsat ofte i UFC.

Kampsporten sætter fokus på gulvkampen. I stedet for slag og spark handler det om at få modstanderen ned at ligge og dernæst få vedkommende ind i en position, hvor han/hun er nødt til at give up. Det sikres via visse greb, hvor både hænder, arme og ben kan benyttes.

Brasiliansk jiu-jitsu kommer fra Brasilien, som navnet også angiver. Det er dog en videreudvikling af judo/japansk jiu-jitsu, så derfor er der nogle træk, som BJJ har tilfælles med fx judo.

Er brasiliansk jiu-jitsu den bedste kampsport hvis vi skal fokusere på én bestemt disciplin? Det er meget muligt. Der er mange danske klubber, blandt andet i København, Aarhus og Aalborg. På den måde er det altså muligt for de fleste at komme i gang.

Muay Thai

Muay thai er også kendt som thaiboksning. Her er der fokus på at bokse – og på at sparke. Derfor er det en utrolig interessant disciplin.

Det kræver god fleksibilitet i kroppen, hvis du vil være god til muay thai. Det er heldigvis noget, du kan arbejde på. Der er enkelte klubber i Danmark for thaiboksning, men det er også muligt at træne teknikker på egne hånd.

Muay thai er selvfølgelig størst i Thailand, men har udviklet sig til at blive en populær disciplin flere steder i verden. Det er en af de mest effektive kampsportsgrene og derfor en af de bedste at udøve. For inspiration til muay thai kan du se filmen “Kickboxer” med Jean-Claude Van Damme.

Boksning

Boksning er effektivt, da du lærer at bokse – desuden lærer du at forsvare dig mod slag, hvilket er mindst lige så vigtigt. For bokseudøvere er det også vigtigt med en kondition i topklasse, hvilket styrker det generelle sundhedsniveau.

Desuden er det en af de sportsgrene, som du nemt kan komme i gang med. Der er bokseklubber over alt i landet. Teknikken i boksning er nemmere end i de fleste andre kampsportsdiscipliner som er nævnt her i artiklen. Ikke desto mindre er det en krævende sport, hvor du bliver udfordret fysisk, og hvor du lærer rigtigt meget helt fra start.

Judo

Den traditionelle kampsport judo er et andet godt bud på en disciplin, der er værd at lære. Judo er effektivt, og judo har en helt særlig stil. Du får kulturen ind under huden.

Flere judoteknikker benyttes i MMA. Judo handler mest om greb og kasteteknikker, og de er faktisk enormt effektive i virkelige situationer.

Samtidig er judo sjovt, og du får et godt sammenhold med de andre i klubben. Det er en udbredt kampsport, og der er mange klubber i Danmark – selv i de mindre byer. Der er også mange judostævner, så det er en kampsport, hvor du også nemt kan konkurrere mod andre.

Kali/Arnis

Den filippinske kampkunst kali (også kendt som anis) er oplagt til dig, der ikke kun vil bruge din egen krop, men også nogle våben.

Her lærer du nemlig at bruge stokke, sværd og knive – og du lærer at forsvare dig mod samme. Det er en utrolig gammel kampkunst, som er meget velrespekteret. Der er et godt sammenhold mellem udøverne, og da du lærer at arbejde både med og uden våben er det samtidig en brugbar kampsport.

Hvis du vil være kalista (udøver af kali) har du kun nogle enkelte muligheder. Der er dog klubber i blandt andet København, Aarhus, Tommerup og Holstebro. Denne hjemmeside har en oversigt over alle klubber. På en rejse til Filippinerne kan du gøre et endnu større bekendtskab med kali. Her er kampkunsten nemlig kæmpe stor.

Karate

Hvis du ønsker at udøve en kampsport, som samtidig er en kunstart, så vælg karate. Det er en sport, der ofte bliver en stor hobby for udøverne, og man lærer både om krop, sind og balance.

Karate er også forholdsvis brugbart i virkelige situationer. Du lærer generel selvforsvar, slag, spark, og mange andre nyttige teknikker.

Det er nemt at finde inspiration til karate: Se for eksempel de klassiske Karate Kid-film eller den nye Cobra Kai-serie. Desuden er mange dygtige MMA-kæmpere specialister i karate. Det gælder blandt andet Georges St-Pierre og Lyoto Machida, der begge har været mestre i UFC. Machidas far, Yoshizo Machida, er karatemester, så han har uden tvivl fået sig en god uddannelse, med teknikker der senere blev brugt professionelt.

Krav Maga

Krav maga er et israelsk selvforsvarssystem som også har vist sig at være forholdsvis effektivt. Det blev udviklet af militæret. Du lærer lidt af hvert i krav maga – blandt andet også hvordan du forsvarer dig mod en person, der bærer våben. Ordene krav maga betyder “kontaktkamp”.

Hvis du ønsker at lære kampteknikker, hvor der er fokus på effektiviteten, så er krav maga et fint valg. Der er flere klubber i København. Desuden kan du selv lære nogle af teknikkerne på egen hånd, da det er nemt at finde instruktionsvideoer. Krav maga mangler dog lidt charme og det er ikke den mest kulturelle disciplin. Det er også svært at finde konkurrencer i krav maga, da fokusset ligger på effektivitet og ikke sportslig formåen.

Silat

En af de mere traditionelle kampsportsgrene er silat, som kommer fra Sydøstasien. Silat dyrkes mest i Filippinerne, Malaysia, Vietnam og Indonesien.

Silat er relateret til kali – den anden filippinske kampsport vi nævnte tidligere. Over årene har silat dog taget en lidt anden form. Der benyttes ligeledes våben her, og du får en bred uddannelse i selvforsvar. Silat er ekstremt effektivt og giver udfordringer til udøveren.

I Asien er der ofte visse ritualer forbundet med silat. Faste er for eksempel vigtigt. Rigtige silatmestre kræver ingen penge af deres studerende, men det gælder desværre ikke for klubberne uden for Asien.

Fodarbejde, fleksibilitet og hastighed er alt sammen vigtigt, hvis du vil være dygtig til silat. Det er dog en meget hård og brutal kampsport, som måske endda er lidt for effektiv. Filmen “The Raid” kan give dig en god idé om, hvad silat går ud på.