Amerikansk fodbold er en af de sportsgrene, der konstant bliver mere populær i Danmark. Det skyldes blandt andet den gode tv-dækning, som der er hos Viasats kanaler, men det skyldes også, at mange unge danskere ønsker at prøve kræfter med denne fysiske sportsgren.

Her får du et overblik over de vigtigste regler, samt hvordan spillet fungerer. Det kan trods alt være rart at vide, hvis du vil begynde at følge med i amerikansk fodbold, eller hvis du gerne vil spille i klub eller med vennerne.

Det bør nævnes, at der er utallige små regler i amerikansk fodbold, og at denne guide kun dækker det mest basale. Alligevel er det rigeligt til at du kan følge med i kampene og vide, hvad der foregår. Vi opdeler i forskellige punkter for at overskueliggøre det hele.

Bane og bold

Banen i amerikansk fodbold måler 110 meter i længden og 45 meter i bredden. I USA regner de dog i yards, og derfor er det officielt 120 yards x 53 yards.

I hver ende af banen er der en såkaldt ‘endzone’ som er 10 meter lang. Hvis en spiller løber herind med bolden, er der touchdown. Imellem de to endzones er der 100 yards i alt. Banen markeres tydeligt med gennemgående streger ved hver femte yard.

Bolden er oval og den, som de spiller med i NFL, kaldes ‘The Duke’. Normalt er bolden i amerikansk fodbold lavet af læder, men billige bolde er typisk fremstillet i gummi, plastik eller kunststof.

Hold og spillere

Hvert hold er opdelt i tre områder: Offense (angreb), defense (forsvar) og special teams. Stort set alle spillere har ét bestemt speciale, og derfor ser vi mange forskellige fysikker og kropstyper i amerikansk fodbold. Samlet har et hold som regel over 45 spillere. Kun 11 må dog være på banen af gangen.

Angrebspositioner er: Quarterback, runningback, fullback, wide receiver, tight end, offensiv tackle, offensiv guard og center.

Forsvarspositioner er: Defensive end, defensive tackle, edge rusher, linebacker, cornerback, free safety og strong safety.

Både på angreb og forsvar kan der være variationer af de forskellige positioner. For eksempel er der flere typer af linebackers. Derudover er der slot receivers og nickle cornerbacks som selvfølgelig er varianter af receiver og cornerback.

På special teams er der blandt andet kicker, punter og returner, men også folk der blokerer og tackler.

Selve spillet

En kamp starter med et kickoff, hvor det ene hold sparker bolden ned til det andet.

Derefter kommer der et angreb på banen mod et forsvar. Angrebet har 4 forsøg – kaldes for “downs” – til at flytte bolden mindst 10 yards ned af banen for at få 4 nye forsøg. Ellers går bolden til modstanderen og der byttes roller. Som regel bruger angrebet kun 3 af disse forsøg på at få de 10 yards – og hvis det ikke lykkes, sparker de den typisk væk på fjerde down.

Kommer man langt ned af banen, kan man overveje at sparke et field goal. Det ultimative mål er selvfølgelig at score touchdown.

Hvis en spiller bliver tacklet og er nede, fløjtes spillet af, og der gøres klart til et nyt forsøg. Det samme er tilfældet, hvis bolden kastes fremad og ikke gribes.

Kast og løb

I amerikansk fodbold må man kaste bolden frem én gang på hvert spil. Bolden må afleveres tilbage så mange gange, som man ønsker.

Quarterbacken modtager bolden fra centeren i begyndelsen af hvert spil. Quarterbacken står for at kaste bolden frem til en medspiller, hvis det er strategien. Både wide receivers, tight ends og runningbacks må gribe bolden. Det kaldes et kastespil.

Quarterbacken må dog også nøjes med at aflevere bolden til runningbacken fra start, som så holder bolden og løber frem. Det kaldes et løbespil.

Alle hold forsøger normalt at fordele kastespil og løbespil jævnt. Kastespil er dog blevet langt mere udbredte med årene, og man henter gennemsnitligt flere yards ved at kaste bolden frem.

Hvis quarterbacken kaster til en spiller fra modstanderholdet, kaldes det en interception, og det andet hold får derefter lov at beholde bolden. Hvis en spiller taber bolden fra hænderne, kaldes det en fumble, og hvem end der får fat på bolden får lov at beholde den og fortsætte derfra.

Point

Et touchdown giver 6 point. Samtidig får man muligheden for at sparken bolden ind bag stolperne til 1 ekstra point eller tage et ekstra forsøg med at løbe eller kaste bolden, som potentielt kan give 2 ekstra point. Normalt vælger holdene at sparke bolden efter et touchdown. Dermed er udbyttet som regel 7 point samlet efter et touchdown er scoret.

Et field goal, sparket fra den position, som holdet stod ved, giver 3 point.

Hvis en spiller bliver fanget i endzone i sin egen ende af banen, giver det 2 point til modstanderen. Det kaldes en safety.

Fakta om NFL

NFL står for National Football League og er den største amerikansk fodbold liga i verden. Alle hold er amerikanske – der er 32 i alt, og de er baserede i 30 forskellige byer.

Rent historisk er de mest succesfulde hold New England Patriots, Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys og Green Bay Packers.

Nogle af de mest kendte spillere i NFL-historien er Peyton Manning, Tom Brady og Drew Brees.

I modsætning til almindelig fodbold er holdene i NFL ret lige niveaumæssigt. Det skyldes, at der er et lønloft – kaldes salary cap – som alle hold skal følge. Der kan altså kun udbetales et bestemt antal penge i spillerlønninger, hvilket sikrer, at et super rigt hold ikke bare kan dominere sporten. Desuden får det dårligste hold i hver sæson lov til at vælge nye spillere først, når der afholdes draft og nye spillere skal ind i ligaen. Det sker én gang om året, i april.

Hvad kræver det at spille amerikansk fodbold?

På overfladen ligner amerikansk fodbold en hård og brutal sport, som kræver en stor fysik for at kunne spille.

Det er også delvist rigtigt. Det er en hård sport, hvor fysikken betyder meget. Heldigvis er der mange forskellige positioner, hvilket betyder, at alle i hvert fald har muligheden for at træne sig op til at kunne være med.

På den offensive og defensive linje spiller de helt store gutter. Her er der fokus på råstyrke, og spillerne er altid et godt stykke over de 100 kg. Højde er også en vigtig faktor her. Hvis du er stor, så er det umiddelbart på linjen, at du skal spille.

Blandt de mindre fyre har vi cornerbacks og safeties. Her handler det mere om at være hurtig og have et godt overblik.

Wide receivers kan variere meget i størrelse. Der er både små receivers på 170 centimeter, samt lange folk på 2 meter. Det er en fordel, at have forskellige typer af receivers på et hold, da det åbner op for mulighederne på banen.

Runningbacks kommer også i forskellige størrelse. Det er en af de positioner, hvor spilleren skal være i allerbedst fysisk form, både når det gælder hastighed og styrke. Man skal både kunne løbe stærkt og bryde tacklinger – og altid holde godt fast på bolden! Runningbacks er super stærke rent fysisk, men højden er ikke vigtig.

Quarterbacks behøver ikke nødvendigvis at have en vildt trænet eller markeret fysik. Det vigtigste er overblikket, samt at have en god armstyrke og et præcist kast. Tidligere blev højden set som en vigtig faktor for quarterbacks – man havde en uskreven regel om at en quarterback skulle være mindst 6’2, altså 188 centimeter høj – men efter lidt mindre quarterbacks som Drew Brees, Michael Vick, Russell Wilson, Baker Mayfield og Kyler Murray fik succes i ligaen, er det ikke længere så vigtigt.

De mindst trænede spillere på banen rent fysisk er kickers og punters. Her kræver det selvfølgelig god bestyrke, da man skal sparke til bolden. Men reelt skal de ikke gøre andet – og derfor er kickers og punters lidt i en kategori for sig selv, når det gælder spillerne på banen.