De fleste voksne danskere drikker kaffe regelmæssigt. Mange gør det endda hver dag – og de nyder det. Vi kan hurtigt blive enige om, at kaffe giver energi om morgenen, men er kaffe reelt sundt for kroppen?

Vi har taget et kig på diverse studier og sundhedsrelaterede artikler om kaffe for at komme frem til det endelige svar. Læs med her for at finde ud af, om kaffe er sundt eller usundt!

Fakta om kaffe

Kaffe er formentligt den mest populære drik i Danmark. Kaffe laves som udgangspunkt ved at blande kaffepulver med enten varmt vand eller varmt mælk. Kaffepulveret kommer fra kaffebønnerne, som man naturligvis også kan købe. Bønnerne kommer fra kaffetræet – coffea arabica – som især vokser i tropiske regioner.

Oprindeligt blev kaffe fundet i Etiopien, og populariteten bredte sig først i den islamiske verden. I dag produceres den meste kaffe stadig i Afrika, men Sydamerika er også kendt for sin kaffeproduktion, hvor især Brasilien fører an.

Det var i begyndelsen af 1500-tallet, at kaffen først dukkede op i Europa. I Danmark mener man, at kaffen dukkede op i 1665. Længe var det en luksusvare, som kun eliten i Europa indtog, men kaffe begyndte så småt at blive mere tilgængeligt omkring 1800-tallet. I årene efter 2. Verdenskrig blev kaffe langt mere udbredt end før, og i dag er det muligt at købe kaffe til fornuftige beløb, hvorfor det er blevet en hverdagsdrik blandt de fleste voksne mennesker i vesten.

Næringsstoffer i kaffe

Kaffe er rigt på B-vitaminer og på visse mineraler: Især magnesium.

Det er primært, når vi taler om de bioaktive stoffer, at kaffe bliver interessant. Kaffe indeholder nemlig ret store mængder koffein, men også cafestol, kahweol, trigonellin og flere klorogensyrer. I alt er der faktisk over 100 naturlige, bioaktive stoffer i kaffebønner. Det er især på grund af disse stoffer, at kaffen har sine effekter. De har nemlig virkninger på både centralnervesystemet og stofskiftet.

På grund af mineralindholdet og de mange aktive stoffer er det blevet bevist, at kaffe har sundhedsfremmende effekter. Man mener blandt andet, at kaffe reducerer risikoen for blodpropper, hjerneblødninger, type-2 diabetes og Parkinsons sygdom. Det menes også, at klorogensyrerne i kaffebønnerne hjælper med at modvirke kræft. Det er særligt risikoen for kræft i lever, endetarm og tyktarm, der reduceres. Visse forskere mener også, at kaffe kan reducere chancen for brystkræft en lille smule. Ifølge Sundhed.dk er det simpelthen fordi, at de aktive stoffer i kaffen hjælper med at udskille kræftfremkaldende stoffer fra kroppen. Der mangler dog stadig mere forskning i forholdet mellem kaffe og kræft.

Som stimulant er kaffe også relevant. Nogle atleter indtager for eksempel kaffe for at klargøre sig mentalt. I forbindelse med træning i fitness er der mange helt almindelige udøvere, som præsterer bedre efter at have drukket kaffe. Derfor findes koffein også som kosttilskud, og det er relativt populært.

Da koffein i øvrigt sætter gang i forbrændingen, er der ting der tyder på, at det er nemmere at opnå et vægttab ved at drikke kaffe eller ved at indtage koffein som tilskud.

Derfor kan vi altså spørge: Er kaffe sundt? Svaret er umiddelbart ja – i hvert fald i mange sammenhæng, da kaffe netop kan reducere risikoen for visse helbredsproblemer. Der er altså gode argumenter for at have et regelmæssigt, men moderat kaffeindtag. Problemet kommer, når vi drikker for meget kaffe, og når det bliver en afhængighed. Der mangler stadig mere forskning i nogle af de lidt mindre aktive stoffer i kaffebønnerne. Selvom kaffe sagtens kan være sundt, er det vigtigt at huske, at kaffe også kan byde på ulemper.

Ulemper ved højt kaffeindtag

Kaffe bliver ofte misbrugt. For eksempel når vi er stressede. Det er også nemt at udvikle en kaffeafhængighed. Mange danskere, som drikker kaffe hver dag, kan slet ikke fungere, hvis de løber tør for kaffe eller står i en situation, hvor morgenkoppen ikke er tilgængelig. Man skal altså passe på med at udvikle en afhængighed.

Mange kaffeafhængige personer oplever også, at der kommer nogle dårlige bivirkninger, når de forsøger at bryde afhængigheden. Det afspejler sig blandt andet i dårligt humør og hovedpine, hvilket kan være til gene for én selv og for andre i den nære omgangskreds.

Flere af de aktive stoffer har gode effekter på kort sigt, men hvis du indtager store mængder kaffe, vil du typisk også mærke nogle bivirkninger. For eksempel har kaffeindtag ret stor indflydelse på døgnrytmen, og det kan være svært at sove ordentligt, hvis du har drukket for meget kaffe inden sengetid. Det skyldes naturligvis koffeinindholdet.

Koffein er i øvrigt vanddrivende, hvilket betyder, at du kan forvente flere toiletbesøg hvis du drikker kaffe. Ikke nødvendigvis en direkte ulempe, men trods alt noget, vi bør være opmærksomme på.

Mange danskere blander sukker i kaffen, hvilket er en rigtig dårlig idé, da sukker er enormt usundt. For mange menneskers vedkommende er et stort kaffeindtag også lig med et stort sukkerindtag, og det bør undgås. Forsøg så vidt muligt at drikke din kaffe sort, eller tilsæt i det mindste nogle ting, der ikke er direkte usunde.

Generelt er det også vigtigt at nævne, at vi alle kan mærke forskellige effekter ved at drikke kaffe. Nogle mennesker har en meget lav tolerance over for koffein og kan slet ikke sove efter at have drukket kaffe. Andre kan derimod drikke masser af kaffe uden reelt at føle noget. Præcis som med alt andet er det vigtigt, at du selv mærker efter i kroppen, så du ved, hvordan de ting du indtager har indflydelse på dit helbredsniveau.

Hvor meget kaffe skal man drikke?

Det er ikke et spørgsmål, som der findes et klart og tydeligt svar på. I hvert fald ikke fra et helbredsmæssigt synspunkt.

Men hvis du nyder at drikke kaffe, så giver det god mening at tage en kop om morgenen, og eventuelt også en kop eller to senere på dagen. Hvis det øger livskvaliteten uden at gå direkte imod dit helbred, så er det reelt det eneste argument du behøver. Nyd din kaffe og se de mange positive effekter ved kaffen som noget godt.

Husk dog på at alt skal være med måde. Undgå helst de stressede dage, hvor det er nemt at indtage +8 kopper. Der er bedre måder at håndtere stress på. Kaffe er godt i mange sammenhæng, men det kan bestemt også være dårligt i alt for store mængder.

Et enkelt studie, der tog udgangspunkt i hele 347.007 mennesker, nævner at 5 kopper kaffe om dagen er perfekt. Til gengæld nævnes det også, at man ikke bør overskride de 5 kopper.

Konklusion

Mange er interesserede i at vide, om kaffe er sundt eller ej, men svaret vil altid være blandet. Kaffe har som udgangspunkt nogle rigtigt gode sundhedsfremmende effekter, og derfor kan man sagtens argumentere for, at kaffe er en god ting at indtage. Samtidig må nogle af kaffens stimulerende effekter ikke glemmes – derfor er det potentielt vigtigt at drikke kaffe på de rigtige tidspunkter i løbet af dagen.

Situationen ser dog lovende ud – så hvis du er kaffedrikker, er der umiddelbart god grund til at fortsætte. I hvert fald hvis du ønsker at mindske risikoen for visse sygdomme. Så længe du ikke udvikler en decideret kaffeafhængighed, og så længe du indtager fornuftige mængder, bør der ikke være nogle nævneværdige problemer ved at drikke kaffe. Derfor kan du roligt nyde din næste kop i ro og mag 🙂