Vi indtager alle sukker regelmæssigt. Nogle fødevarer har større mængder end andre, men overordnet er det næsten umuligt at have en kost helt uden sukker.
Dog kan vi forsøge at begrænse vores indtag af sukker. Og vi kan forsøge at holde os til naturligt sukker og undgå tilsat sukker. Men er der egentlig god grund til at gøre det – for hvor usundt er sukker i virkeligheden?
Det vil vi forsøge at se nærmere på i denne artikel.
Hvad er sukker?
Sukker er en overordnet betegnelse for en gruppe af simple kulhydrater. Der er flere varianter af sukker, hvor de primære er monosakkarider (som fx glukose og fruktose), dissakkarider (kan være laktose og sukrose) og oligosakkarider (består af sammensatte monosakkarider).
Den sundeste – eller i hvert fald mindst skadelige form for sukker – er sandsynligvis fruktose, hvis vi skal tro på undersøgelserne.
Flere af sukkerarterne er umiddelbart bedst at begrænse i vores kost, da sukker er relateret til overvægt. Desuden mener forskerne, at sukker er en kilde til visse sygdomme, som fx type 2-diabetes.
Sukker har altid indgået i kosten for mennesker, da der er naturligt sukker i mange fødevarer – eksempelvis frugter. Man har desuden dyrket sukker i mere end 15.000 år, om end det længe var begrænset i Europa.
I det 17. århundrede var Danmark en af de førende producenter af sukker i verden. Det blev udvundet på de Dansk Vestindiske Øer, da det caribiske klima var ideelt til at dyrke sukkerrør.
Længe var sukker (i dets rene form) betragtet som en luksusvare, og det var ikke alle, der havde råd til det. Derfor var indtaget af sukker forholdsvis begrænset for den gennemsnitlige europæer. Det har dog ændret sig enormt igennem årene, og op igennem det 20. århundrede blev sukker mere og mere populært. Sukker bruges primært som tilsætning i mad og drikkevarer for at forbedre smagen.
I dag er sukker utroligt billigt, og de fleste vestlige borgere har et højt sukkerindtag – en mulig kilde til mange af de helbredsproblemer, som vi ser i samfundet.
Hvorfor er sukker usundt?
Først er det vigtigt at fastslå, at mange helt naturlige fødevarer indeholder sukker. Dermed er der altså tegn på, at det er naturens hensigt, at vi skal indtage sukker – i dets naturlige form. Langt de fleste naturlige kilder til sukker, særligt fruktose, indeholder desuden masser af fiber, samt diverse vitaminer og mineraler. Det er for eksempel tilfældet med frugter og grøntsager.
Når sukker til gengæld er tilsat til fødevarer, begynder der at optræde mange problemer. Her indeholder sukker nemlig ingen næring eller sunde komponenter. Der er altså i bedste tilfælde tale om tomme kalorier, og i værste tilfælde negativ næring.
Et højt sukkerindtag er nemlig relateret til forøgelse af vægten. En grund til, at vi ser en fedme-epidemi i vesten, kan måske skyldes det forhøjede sukkerindtag, som har udviklet sig over årene. Sukker bringer nemlig kun energi med sig i form af kalorier, og får man for mange af disse, så sætter de sig i kroppen og tilføjer vægt.
I nogle undersøgelser og dokumentarfilm, er der forskere og eksperter, der udtaler at sukker er decideret gift for kroppen, og at man kan udvikle afhængighed på samme måde som med narkotika. Der undersøges dog stadig i dette, og måske er det for tidligt med nogle endelige konklusioner.
Hvor farligt er det at spise sukker?
Konsekvenserne af at spise for meget sukker kan være mange.
Vi må igen nævne, at der er forskel på at spise naturlige sukkerkilder, som frugter, grøntsager, mælk og lignende. De er som regel udmærkede, men bør stadig holdes inden for rimelige mængder.
Den farlige del er at spise for meget tilsat sukker. Hyppigt benyttes sukker i bagværk som brød og kager. Det tilsættes også i slik, samt mange sodavand, energidrik og faktisk også alkoholiske drikke.
Det er her, vi skal passe på. For det er en kilde til ekstra kalorier, som kommer uden nogen form for reel næring, og det er skidt for kroppen. Ikke alene kan kalorierne sætte sig – kroppen skal også bruge energi på at fordøje og forbrænde dem.
Et højt sukkerindtag kan være en vej til visse sygdomme. To af de værste af slagsen, type 2 diabetes og Alzheimers sygdom, menes begge at være relatererede til sukker i kosten. Der er også forskel på, hvor godt vores kroppe kan tolerere sukker. Nogle er bedre til at omsætte kalorierne end andre. Overordnet skal man altså passe på med at spise for meget sukker. De naturlige kilder er sandsynligvis helt fine at indtage, men tilsat sukker – ses ofte i søde sager – bør uden tvivl undgås.
De værste kilder til sukker
De værste kilder til sukker er alle de fødevarer, hvor sukker er blevet tilsat. Normalt tilsættes sukker som almindeligt hvidt sukker, som brunt sukker, eller som honning. Hvidt og brunt sukker er værst, mens honning er lidt bedre. Honning indeholder nemlig enkelte vitaminer, mineraler og anti-bakterielle stoffer, hvilket kan være gavnligt i nogle tilfælde. Sukkerindholdet i honning er dog stadig ikke acceptabelt.
Overordnet er de værste kilder disse:
- Sodavand
- Øl og alkoholiske drikke
- Energidrik
- Juice med tilsat sukker
- Slik i alle former
- Chokolade
- Is
- Kager
- Hvidt brød
Hermed ikke sagt at du aldrig nogensinde bør indtage disse – vi nævner blot, at sukker kan være usundt, og at det sandsynligvis er klogest at begrænse disse mad- og drikkevarer. Der sker nok ingenting ved at indtage dem indimellem, så længe det ikke er for ofte.
Acceptable varianter af sukker
Acceptable varianter af sukker er de fødevarer, hvor sukker helt naturligt indgår, uden at være tilsat:
- Frugter
- Naturligt juice friskpresset af frugter
- Bær
- Grøntsager
- Kokosvand
- Nødder og frø
- Mælk (dog ikke hvis du er laktoseintolerant)
Slip af med sukkerafhængighed
Sukkerafhængighed kan være et problem. Mange mennesker bliver afhængige af sukkerholdige varer, især sodavand. Og det kan være rigtigt svært at slippe af med en sukkerafhængighed, når først den har meldt sig.
Hvis du ønsker en sundere livsstil, er det nok nemmest at trappe langsomt ned. Hvis du for eksempel drikker 1,5 liter sodavand om dagen, så forsøg den første uge at drikke 1,25 liter i stedet – og 0,25 liter vand. Ugen efter går du videre til 1 liter sodavand og 0,5 liter vand. Og så fremdeles, indtil du rammer nul.
Generelt er det muligt at udskifte mange usunde mad- og drikkevarer med sunde alternativer. For eksempel:
Slik kan udskiftes med frugt.
Mælkechokolade kan udskiftes med mørk chokolade.
Chips kan udskiftes med nødder.
Sodavand kan udskiftes med kokosvand eller naturligt juice.
På den måde kan en usund kost, der er fuld af tilsat sukker, pludselig blive forholdsvis sund. Det er i hvert fald værd at forsøge.
Afrunding
Hvis du har bemærkninger til temaet om sukker, så skriv endelig i kommentarfeltet. Vi hører gerne din mening om sagen. Spørgsmål er også velkomne til hver en tid.