Der er mange gode træningsredskaber, som er effektive og underholdende på samme tid. Det bedste eksempel er nok fitness trampolinen, som er en lille trampolin, der kan bruges til hjemmetræning.

Med en fitness trampolin har du mulighed for at få pulsen op og få kroppen i balance. Det er blevet et forholdsvis populært redskab, så vi har valgt at se nærmere på det. Vi anbefaler markedets bedste trampoliner, og du kan i øvrigt få lidt råd til, hvordan du mest effektivt kan træne med din fitness trampolin.

Photo credit: Marco Verch, Flickr (Creative Commons 2.0)

Bedste fitness trampolin

Der er flere gode fitness trampoliner på markedet. Vi anbefaler især disse tre, som hver især gør sig bemærket for forskellige ting.

Hammer Cross Jump Fitness Trampolin er formentligt markedets bedste produkt. Det er en ultra stabil mini trampolin, som har 6 ben, adskillige elastikker, hoppeplatformen er markeret, og trampolinen kommer endda med et håndtag. Denne fitness trampolin tåler stor belastning (op til 130 kg) og fungerer perfekt til alle former for hop, samt til diverse andre øvelser. Selve trampolinen vejer dog kun 12 kg i sig selv, og har en diameter på 120 cm. Derfor fylder den ikke meget at have stående. Med en vejledende pris på bare 1.300 kroner får du afsindigt med værdi for pengene. Hammer Cross er vores bud på en god kvalitetstrampolin til indendørs brug.

Abilica BounceUp er en af vores favoritter. Med 36 kraftige elastikker er det et kvalitetsprodukt, der holder længe, og som tåler regelmæssig brug. Faktisk holder Abilica BounceUp til mere end 130 kilos belastning, hvilket er ganske fornemt. Der er 6 ben og ikke kun 4 – derfor er der god stabilitet og meget lille risiko for uheld. Trampolinen kommer med et håndtag, som er justerbart, og som nemt kan tages af, hvis du foretrækker at hoppe uden. En fordel ved dette produkt er, at du kan købe det direkte hos producenten. Abilica sælger deres egne produkter på Abilica Online.

Vi lagde ud med to forholdsvis dyre trampoliner, så vi vil gerne finde et lidt billigere alternativ. GetBig.dk sælger en glimrende fitness trampolin, der lever op til alle krav, og som har en god størrelse med fremragende skridsikkerhed. Designet er cool, og præcis som med de andre modeller kommer trampolinen med et håndtag. Til bare 990 kroner er det den billigste trampolin, vi har fundet, som samtidig lever op til alle kvalitetskrav. Derfor er det et perfekt valg til dig, der gerne vil spare lidt penge, men som samtidig ønsker et solidt stykke træningsudstyr.

Øvelser på fitness trampolin

Når først du har fået din fitness trampolin, er der masser af gode øvelser du kan lave. De er alle forholdsvis simple, så selv begyndere kan nemt og hurtigt komme i gang.

Øvelserne er dog stadig enormt effektive – og det vil du hurtigt mærke, når du kommer i gang!

Den mest basale øvelse er at hoppe på trampolinen, som du har lyst til. Det sætter pulsen op og blodomløbet i gang. Det er både god konditions- og coretræning, da du instinktivt strammer mavemusklerne. Desuden er det meget sjovere at hoppe på trampolin end bare at hoppe på jorden. Forsøg at sætte fokus på små, hurtige hop – her er det nemmere at holde balancen, og det betyder også, at du får hoppet mere i længden. 1-2 minutters almindelig hop kan være god opvarmning til andre øvelser. 5 minutters hop kan være en ganske fin træning i sig selv, især hvis du ønsker at aktivere kroppen lidt efter at have siddet i kontorstolen eller i sofaen!

En varierende øvelse, der også er nem, er simpelthen at hoppe med knæløft. Du hopper stadig som ellers, men med armene foran dig, og du løfter et knæ op så højt op som du kan, mens du er i luften. Skift knæ ved hvert hop. Det kræver en smule koordination – og det er en øvelse, der virkeligt giver resultater. Øvelsen med knæløft er nemlig hårdere end almindelige hop.

En anden variation af de almindelige hop er at hoppe på et ben. Det hjælper både på koordinationen og på benstyrken. Hop fx et halvt minut på det ene ben, og hop derefter et halvt minut på det andet ben. Meget simpelt, men ikke altid så nemt på trampolin som det er på jorden – sørg for at holde balancen.

Twists er en anden god fitness trampolin øvelse. Du roterer simpelthen fra side til side: Overkroppen roterer én vej, mens underkroppen roterer den anden vej. Der skiftes naturligvis retning efter hvert hop. Det er endnu en måde at bringe koordinationen med ind i træningen. Twists er enormt effektive, og de er ret sjove, når du ønsker en mere løs træning.

Power jumps kan også være ganske sjove – men ret krævende, og du skal passe lidt på. I modsætning til almindelige hop, hvor vi anbefaler små hurtige hop, så handler det her om at hoppe højt, men langsomt. Du lægger altså styrke i dine hop i stedet for hurtighed. Sørg for, at benene strækkes helt ud, når du er hoppet højt op, og at du kommer godt fri af underlaget. Vær sikker på, at du har højt til loftet, hvis du træner indendørs, så hovedet ikke rammer loftet. Hav også fokus på balancen, for det kræver nemlig fokus at lande ordentligt, når du hopper højt fra en lille trampolin!

Hoppe squats kan udføres, hvis du har plads nok på trampolinen, og hvis du har balancen i orden. Det kræver, at du lægger ekstra underlag ovenpå trampolinen, da hoppene ellers vil være for hurtige til. Se denne video for at få et konkret eksempel på, hvordan squats kan udføres på en fitness trampolin. Fordelen ved hoppe squats: Det styrker benene helt utroligt meget.

Boksehop er gode, hvis du ønsker mere variation, og hvis du gerne vil sætte fokus på flere dele af kroppen. Boksehop går ud på, at du hopper ganske almindeligt, men at du laver boksebevægelser med armene på samme tidspunkt. Du bokser altså ud i luften, mens du hopper. Øvelsen kan gøres endnu mere effektiv ved at holde på små håndvægter (1-2 kg), mens du bokser. Hvis du ikke har håndvægte til rådighed, kan du holde nogle vandflasker eller drikkedunke i hænderne i stedet.

Det var faktisk bare nogle få eksempler på gode fitness trampolin øvelser. Vi har fundet en video, hvor der vises mange flere. Det er en slags 15 minutters træning, hvor der alterneres mellem forskellige øvelser, og vi synes det er en glimrende rutine at følge. Den er fx rigtig god til vægttab:

Ellers kan du altid bare hoppe på trampolinen, på den måde som du selv har lyst til. Så længe du passer på og holder dig fra farlige hop der giver skader, så er improvisering altid godt – på den måde kan du måske finde frem til nogle trampolin øvelser, som andre slet ikke har tænkt på.

Desværre tillader en fitness trampolin ikke de samme tricks og muligheder, som en stor havetrampolin tillader. Simpelthen på grund af størrelsen – men i forbindelse med generel træning må vi huske på, at der stadig er ekstremt mange ting du kan lave. Og det er stadig sjovt!

Fordele ved at træne med trampolin

Du kan træne kondition på ganske glimrende vis, når du har en fitness trampolin. Du kan også træne visse muskler.

De specifikke fordele er, at trampolinhop sætter pulsen op, sætter blodomløbet i gang, og får dig til at trække vjret dybt.

Samtidig kan det være en god måde at genoptræne fra visse skader – særligt i benene. Det er nemlig ikke synderligt belastende at hoppe på trampolin, derimod kan det hjælper musklerne med at genopbygge sig.

Til sidst er der den fordel, at det simpelthen bare er sjovt, og at det er et lidt ukonventionelt stykke udstyr, som gør det mere underholdende at træne. Selv hvis du hopper i nogle få minutter, vil du mærke, at humøret får lidt af et boost. En fitness trampolin kan derfor også være god mod depression.

Hvor ofte bør man træne med trampolin?

Du kan træne på din fitness trampolin hver dag. En typisk træning vil nok vare et sted mellem 10 og 20 minutter for de fleste, men det afhænger meget af dit fitnessniveau, samt hvor meget tid du har til rådighed.

Generelt kan du træne på trampolinen, når du har lyst til det. Det vigtigste er at undgå overtræning – præcis som i alle andre træningsformer – men heldigvis er træning med fitness trampolin ikke overdrevet belastende for selve musklerne. Derfor kan du træne relativt ofte uden at få problemer med overtræning. Husk dog på, at alt er med måde: Så hvis du føler dig træt eller øm, er det ofte bedst at tage en hviledag. For de fleste står der dog ikke noget i vejen for, at du kan træne på trampolinen hver dag.

Her kan du have trampolinen stående

Hvis du har et rum i huset eller lejligheden, der er helt dedikeret til fitness, så placer trampolinen der. Måske har du et home gym i garagen, og det vil i så fald være endnu et godt sted.

Det gode ved en fitness trampolin er, at den ikke fyldet overdrevet meget, så den kan faktisk nemt stå inden for – uanset om du bor i hus eller lejlighed. Det er nemt at finde plads i stuen eller på et værelse.

Du kan dog også have den stående udendørs, hvis du har have eller terrasse ved jorden. I så fald er det en fin mulighed for også at få lidt frisk luft og lidt solskin. Husk dog at sætte fitness trampolinen indendørs, hvis der er uvejr.

En lidt alternativ måde at bruge fitness trampolinen er naturligvis ved at have den stående på kontoret. På den måde kan du bruge den i dine pauser. Det er en god måde at koble af på – især hvis du er stresset. Derfor er der for eksempel rigtigt mange kontorarbejdere og iværksættere, der bruger en mini trampolin i deres pauser. Det kan hjælpe med at give mentalt fokus. Simpelthen fordi lidt almindelige hop sætter gang i vejrtrækningen og blodomløbet.

Relaterede produkter

Med en fitness trampolin kan du lave mange gode øvelser på forholdsvis lidt plads.

Hvis du har en have, kan du overveje at anskaffe dig en større trampolin, hvor det er muligt at lave endnu flere øvelser og teste kroppen endnu mere igennem.

Når det gælder hop, fleksibilitet og koordination, er der dog også nogle lidt mindre og billigere stykker udstyr du kan få fat på:

  • Sjippetov
  • Hulahopring
  • Jongleringsbolde

Kig lidt omkring på Superform.dk hvis du ønsker inspiration til mere udstyr du kan købe, for at gøre det muligt at lave flere øvelser derhjemme.

Konklusion

En fitness trampolin er et vanvittigt effektivt stykke udstyr, der lader dig lave et hav af gode øvelser, som er gode for kondition såvel som core og ben.

Det er en prisvenlig investering, der ikke fylder ret meget. Derfor giver det mening for næsten alle, som træner hjemme – samt for alle, som ønsker lidt udstyr, der faktisk er sjovt at træne med.

Hvis du mangler inspiration til, hvilket produkt du bør købe, kan du læse vores anbefalinger i begyndelsen. Og hvis du allerede har en fitness trampolin, kan du se vores forslag til øvelser. Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse!