Det er ikke sjovt at være syg, men de fleste af os rammes af forkølelser, influenza og diverse andre lidelser næsten hvert år. Selvom sygdomme aldrig kan undgås helt, så er der mange måder at minimere risikoen på. Her er fem gode måder at styrke helbredet på.
1. Tag C-vitamin hver dag
C-vitamin, også kendt som askorbinsyre, er det absolut bedste middel du kan tage for at styrke dit helbred. Som en naturlig antioxidant kan askorbinsyre forhindre en lang række lidelser. C-vitamin er kendt for at forbedre kroppens naturlige immunforsvar voldsomt.
Næsten alle dyr producerer selv C-vitamin i kroppen, men mennesker er afhængige af det igennem kosten. Desværre er der kun begrænsede mængder C-vitamin i de fleste fødevarer. Askorbinsyre ses kun i frugter og grøntsager, men selv her er mængderne sjældent tilstrækkelige.
Flere læger og forskere anbefaler at tage flere gram dagligt. Nobelprisvinder Linus Pauling tog 3 gram hver dag og blev 93 år gammel. Kemiker og sundhedskommentator Raymond Francis tager 16 gram om dagen.
Ideelt bør vi nok indtage et sted mellem 3 og 10 gram dagligt – og endnu mere hvis vi er ramt af sygdom. Denne mængde kan vi ikke få igennem kosten, og da det heller ikke er sjovt at tage 10 piller hver dag, er det nemmest at indtage C-vitamin i pulverform. Her skal du specifikt se efter l-askorbinsyre og ikke bare askorbinsyre. Det er den bedste og mest naturlige variant.
2. Få så meget solskin som muligt
Solen er en fremragende energikilde. Liv på jorden eksisterer kun på grund af solen. Vi bør sørge for at få sol regelmæssigt, og det er jo egentlig ganske simpelt.
Gå en tur hver dag, eller sæt dig på terrassen i en halv time. Når vejret er godt, kan du især udnytte solen. Om vinteren er det lidt sværere, men det er så endnu en grund til at tage på ferie mod syd.
Solskin giver først og fremmest D-vitamin til kroppen, men solen byder også på negative ioner og meget andet godt. Generelt er det nemt at føle sig energisk, når solen skinner – det oplever de fleste af os om sommeren! Solskin forhindrer depression og hjælper kroppen med at hele fra forskellige lidelser.
3. Bevæg kroppen
Motion er også vigtigt – det giver sig selv.
Når du dyrker motion, cirkulerer energien rundt i kroppen. Musklerne kommer i bevægelse, hjertet får lov at pumpe, og det virker næsten lige så lindrende som solen.
Det er selvfølgelig ingen overraskelse, at vi herfra anbefaler motion flere gange om ugen – det er trods alt hjemmesidens tema – så du kan egentlig bare give dig i kast med de andre artikler rundt omkring på siden for at finde ud af, hvilken form for motion der passer bedst til dig, og hvordan du nemt kan komme i gang med at udøve den. Vi har både artikler oppe om styrketræning, motionstræning, bevægelsesøvelser og diverse sportsgrene.
4. Spis mere frugt og grønt
Frugter og grøntsager er fulde af næring. Vi nævnte C-vitamin tidligere – her er frugt og grønt den eneste naturlige kilde – men de indeholder også så meget andet.
Heriblandt en lang række andre vitaminer og mineraler, antioxidanter, aktive stoffer og meget mere.
Det er vigtigt at spise en sund og varieret kost, og her bør frugt og grønt altid være i centrum. Officielt lyder det, at vi bør spise seks stykker frugt og grønt om dagen. Det lyder faktisk som en meget god idé at følge dette råd. Hvis du ikke gider at tygge dig igennem så meget frugt og grønt hver dag, kan du overveje at købe en blender og lave smoothies – eller en juicer og lave hjemmelavet juice.
Generelt er reglen: Jo grønnere, jo bedre. Næsten alt frugt og grønt er godt, men de grønne grøntsager (grønkål, spinat, broccoli) er typisk det bedste. Bær er også altid gode at indtage. Det er sjovt at variere, for der er masser af muligheder, når det gælder frugter og grøntsager!
5. Indtag oreganoolie når du mærker symptomer
Hvis du mærker, at en forkølelse eller en influenza er på vej, så indtag oreganoolie. Det er anti-bakterielt og anti-viralt takket være det aktive stof carvacrol som forekommer i høje mængder i oreganoolie.
Du bør kun tage små mængder af gangen. 3-6 dråber oreganoolie er ideelt, og det bør blandes med en skefuld af en anden olie – fx olivenolie eller kokosolie.