Manuka honning kommer fra New Zealand, men sælges overalt i verden. Det er en af de dyreste honninger på markedet. Spørgsmålet er bare, om det er pengene værd – for hvor god er honningen egentlig, og er der en kæmpe forskel på Manuka og på almindelig honning?

Vi har prøvet Manuka samt andre honningprodukter – og det er tid til at se nærmere på sagen.

Fakta om manuka

Manuka honning produceres af bier via nektaren af Mānuka-træet. Næringsindholdet er unikt i forhold til andre honninger. Manuka-honningen har sin oprindelse i New Zealand, men kan også kultiveres i Australien. De fleste af de produkter, der sendes til salg i resten af verden, kommer dog fra New Zealand – og der er skrappe krav til standarden.

Al manuka honning eksport fra New Zealand skal testes af ministeriet. Det indgrupperes derefter i forskellige kategorier, afhængig af methylglyoxal (MGO) indholdet. Det er især dette stof, der gør manuka honning anderledes end andre honninger. Der måles i mg/kg, og her kan der være mellem 100-1000 mg/kg MGO. Prisen bliver højere, hvis der er mere MGO. For at nyde de bedste effekter af honningen, bør der være 400 MGO eller mere, men mindre kan også gøre det, hvis honningen bare skal bruges til småting. En alternativ måleenhed er UMF. 400 MGO svarer til 13 UMF.

Honningen kan kun produceres få uger om året, så den er ret sjælden. Der er store ressourcer involveret i produktionen, hvilket også er årsagen til, at manuka er så dyrt.

Almindeligvis vælger producenterne at lade være med at pasteurisere honningen. Det er selvfølgelig for at bevare de naturlige egenskaber og smagsstoffer. MGO’en (altså det aktive stof i honningen) kan dog godt holde til opvarmning, lys og væskeblanding – den er bare bedst, når den er som den er.

Manuka honning holder sig frisk i rigtigt mange år i sin naturlige tilstand. Du kan indtage honningen indvortes via kosten eller som tilskud, og du kan også bruge den udvortes.

I forhold til almindelig honning, er manuka honning lidt mørkere, har en tykkere konsistens og en mere blomstelig smag.

Fordele ved manuka honning

Manuka honning indeholder nogle helt særlige stoffer. Methylglyoxal (MGO) er det vigtigste af dem.

Dermed er honningen særdeles antibakteriel og fungere fremragende til at bekæmpe mange bakterier, svamp og flere andre problemer. Ifølge undersøgelser kan manuka honning dræbe flere end 80 bakterier. Den er for eksempel effektiv mod E. coli og S. aureus. Den har også vist sig at kunne lindre forkølelser og herpes-sår. Dermed er der også potentiale mod virusser.

Mange dyrlæger bruger manuka honning på grund af de naturlige antibakterielle egenskaber. Danske hospitaler bruger honningen til sårheling og til visse hudinfektioner. I udlandet er man i stigende grad begyndt at bruge naturlige antibakterielle midler frem for antibiotika, da man frygter, at mange bakterier kan opnå resistens over for antibiotika. Manuka honning er i stand til at dræbe mange bakterier uden at give dem resistens – hvilket er særdeles positivt.

Hvis du har en mindre infektion som driller dig, men som ikke er alvorlig nok til at du modtager professionel medicinsk hjælp, så kan manuka honning være et glimrende tilskud. Det kunne for eksempel være hvis du har en mindre halspine, en forkølelse, akne, herpes, eller andre problemer der ikke kræver akut hjælp, men som man typisk behandler hjemme.

Manuka honning kan bruges på sår, på hud med eksem, samt på kløende hud og myggestik.

Vi vil altid råde dig til at søge råd fra din læge først. Det er altid den bedste vej. Men derfor er der rigtigt mange grunde til stadig at indtage en god honning derhjemme.

Udover de mange helbredsfordele, så er honningen jo i bund og grund en fødevare.

Det betyder, at du kan bruge din manuka honning til madlavning eller som smagstilsætning på brød, i din te, i din smoothie, eller hvor end du nu ønsker dens smag.

Manuka honning smager nemlig rigtigt godt. Smagen er kraftigere og også lidt sødere end meget almindelig honning. Det føles som en olie-honning, da den er meget glat, den dufter af blomster og natur, og den har en jordnær og autentisk smag.

Hvilken manuka honning skal man vælge?

Vi vil helt klart anbefale honningen fra Manuka Health New Zealand. Den lever op til alle standarder, den er gennemtestet, og du kan få forskellige varianter med den mængde MGO du har brug for.

Manuka honning

Flere danske webshops sælger denne manuka honning. Den kommer i en flot bøtte med et blåt låg. Honningen er af højeste kvalitet, den er ren og ikke pasteuriseret. Holdbarhedsdatoen går officielt omkring 4 år frem, men honningen kan i realiteten holde meget længere.

Du kan få Manuka Health honningen i forskellige varianter. 100 MGO, 400 MGO, 550 MGO. Sidstnævnte er den stærkeste af dem, men 400 MGO er den, hvor du får mest effektivitet for pengene. Alle produkterne kommer i en bøtte med 250 g. Det er nok til 25 dage, hvis du gennemsnitligt bruger 2 tsk af honningen om dagen.

Vi anbefaler at købe hos Helsebixen, som er en webshop, hvor der virkelig er styr på sagerne, og hvor priserne også er rimelige.

Køb Manuka Health 100 MGO her! (Den billigste)

Køb Manuka Health 400 MGO her! (Vores favorit)

Køb Manuka Health 550 MGO her! (Dyreste + højeste kvalitet)

Sådan bruger du honningen

Når du har din honning, så skal den selvfølgelig i brug.

De fleste bruger den som kosttilskud. Her anbefales mellem 1-3 teskefulde om dagen. Honningen spises rå og uden noget andet til, gerne på en tom mave i starten af dagen, og igen som det passer dig resten af dagen, hvis du har brug for mere.

Hvis du vil bruge honningen i din madlavning, kan du gøre præcis som med en anden honning. Måske dog i lidt mindre mængder, da manuka honning byder på ekstra meget smag.

Hvis du vil bruge honningen udvortes, altså til hudpleje, så brug den i små mængder i de områder, hvor du har behov for den. Masser honningen ind i huden med små cirkulære bevægelser. Lad den sidde i et stykke tid, og vask til sidst huden ren med vand. Honningen kan bruges til generel hudpleje, hvor du tilsmører store områder. Den kan også bruges meget lokalt, for eksempel på bumser eller på sår – her bør du være konservativ med mængden, da selv små mængder gør en kæmpe forskel.

Manuka honning bør opbevares mørkt, tørt og under 25 grader. Den står perfekt i køkkenskabet.

Konklusion

Manuka honning er et enestående produkt. Det er formentligt den bedste honning i verden.

Den er så også dyr, men det må man tage med. Kvalitetsprodukter er sjældent billigere, og hvis du ønsker luksusprodukter, så koster det også. Et alternativ til manuka honning kan være en lokal rå honning, der heller ikke er pasteuriseret. Meget honning i rå form indeholder nemlig MGO. Sagen er bare den, at der er ikke er nogen, der er i nærheden af manuka honningens fremragende næringsindhold. Netop derfor er det en honning, som er super rar at have stående, og som byder på fremragende effekter, når du bruger den.

Hvis du vælger at prøve manuka honningen, så vil vi ønske dig rigtig god fornøjelse. Kommentér eventuelt herunder med dine egne erfaringer, hvis du allerede har haft manukaen i brug!