Manuka honning kommer fra New Zealand, men sælges overalt i verden. Det er en af de dyreste honninger på markedet. Spørgsmålet er bare, om det er pengene værd – for hvor god er honningen egentlig? Og er der en kæmpe forskel på Manuka og almindelig honning?
Vi har prøvet Manuka samt andre honningprodukter – og det er tid til at se nærmere på sagen.
Fakta om manuka
Manuka honning produceres af bier via nektaren af Mānuka-træet. Næringsindholdet er unikt i forhold til andre honninger. Manuka-honningen har sin oprindelse i New Zealand, men kan også kultiveres i Australien. De fleste af de produkter, der sættes til salg i resten af verden, kommer dog specifikt fra New Zealand – og der er skrappe krav til standarden.
Al manuka honning eksport fra New Zealand skal testes af ministeriet. Det indgrupperes derefter i forskellige kategorier, afhængig af methylglyoxal (MGO) indholdet. Det er især dette stof, der gør manuka honning anderledes end andre honninger. Det måles i mg/kg, og her kan der være mellem 100 og 1000 mg/kg MGO. Prisen bliver højere, jo mere MGO der er. For at nyde de bedste effekter af honningen, bør der være 400 MGO eller mere, men mindre kan også gøre det, hvis honningen bare skal bruges til småting. En alternativ måleenhed er UMF. 400 MGO svarer til 13 UMF.
Honningen kan kun produceres få uger om året, så den er ret sjælden. Der er store ressourcer involveret i produktionen, hvilket også er årsagen til, at manuka er så dyrt, som det er.
Almindeligvis vælger producenterne at lade være med at pasteurisere honningen. Det er for at bevare de naturlige egenskaber og smagsstoffer. MGO’en (altså det aktive stof i honningen) kan dog godt holde til opvarmning, lys og væskeblanding – men den er bedst i sin naturlige tilstand, når den bare er tappet og ikke opvarmet.
Manuka honningen holder sig frisk i rigtigt mange år. Du kan spise honningen sammen med mad eller du kan bruge den som et tilskud, for eksempel en teske eller to om dagen. Honningen kan også bruges udvortes, altså til hudpleje eller heling af sår.
I forhold til almindelig honning er manuka honning lidt mørkere i farven, den har en tykkere konsistens og en mere blomstelig smag. Smagsmæssigt er den unik, men om den er bedre end andre honninger afhænger af hver persons egen smag. Sundere end andre honninger, det er den dog.
Fordele ved manuka honning
Manuka honning indeholder nogle helt særlige stoffer. Methylglyoxal (MGO) er det vigtigste af dem.
Dermed er honningen særdeles antibakteriel (læs fx dette studie) og fungerer fremragende til at bekæmpe mange bakterier, svampe og andre problemer. Ifølge undersøgelser kan manuka honning dræbe flere end 80 bakterier. Den er for eksempel effektiv mod E. coli og S. aureus. Den har også vist sig at kunne lindre forkølelser og herpes-sår. Honningen har altså også en effekt på visse virusser.
Mange dyrlæger bruger manuka honning på grund af dens naturlige antibakterielle egenskaber. Nogle danske hospitaler bruger honningen til sårheling og til visse hudinfektioner. I udlandet er man i stigende grad begyndt at bruge naturlige antibakterielle midler frem for antibiotika, da man frygter, at mange bakterier kan opnå resistens over for antibiotika, og derfor er det bedre at gemme antibiotikaen til alvorlige infektioner, mens mindre problemer ofte kan behandles med de naturlige midler. Manuka honning er i stand til at dræbe mange bakterier uden at give dem resistens – hvilket er særdeles positivt.
Hvis du har en mindre infektion som driller dig, men som ikke er alvorlig nok til at du modtager professionel medicinsk hjælp, så kan manuka honning være et forsøg værd. Det er i hvert fald et tilskud, der ikke har nogle bivirkninger, medmindre du har allergier. Honningen kan for eksempel benyttes hvis du har en mindre halspine, en forkølelse, akne, herpes, eller andre problemer der ikke kræver akut hjælp, men som man typisk behandler hjemme.
Manuka honning kan bruges på sår, på hud med eksem, samt på kløende hud og myggestik.
Vi vil altid råde dig til at søge vejledning hos din læge først. Det er altid den bedste vej. Men derfor er der rigtigt mange grunde til stadig at indtage en god honning derhjemme.
Udover de mange helbredsfordele, så er honningen jo i bund og grund en fødevare.
Det betyder, at du kan bruge din manuka honning til madlavning eller som smagstilsætning på brød, i din te, i din smoothie, eller hvor end du nu ønsker at inddrage dens smag og egenskaber.
Manuka honning smager nemlig rigtigt godt. Smagen er kraftigere og også lidt sødere end meget almindelig honning. Det føles som en olie-honning, da den er meget glat, den dufter af blomster og natur, og den har en jordnær og autentisk smag.
Hvilken manuka honning skal man vælge?
Vi vil helt klart anbefale honningen fra Manuka Health New Zealand. Den lever op til alle standarder, den er gennemtestet, og du kan få forskellige varianter fra dette mærke, med præcis den mængde MGO du har brug for.
Flere danske webshops sælger denne manuka honning. Den kommer i en flot bøtte med et blåt låg. Honningen er af højeste kvalitet, den er ren og ikke pasteuriseret. Holdbarhedsdatoen går officielt omkring 4 år frem, men honningen kan i realiteten holde meget længere.
Du kan få Manuka Health honningen i forskellige varianter. 100 MGO, 400 MGO, 550 MGO. Sidstnævnte er den stærkeste af dem, men 400 MGO er den, hvor du får mest effektivitet for pengene. Alle produkterne kommer i en bøtte med 250 g. Det er nok til 25 dage, hvis du gennemsnitligt bruger 2 teskefulde af honningen om dagen.
Vi anbefaler at købe hos Helsebixen, som er en webshop, hvor der virkelig er styr på sagerne, og hvor priserne også er rimelige.
Køb Manuka Health 100 MGO her! (Den billigste)
Køb Manuka Health 400 MGO her! (Vores favorit)
Køb Manuka Health 550 MGO her! (Den dyreste, men også højeste kvalitet)
Sådan bruger du Manuka
Når du har din honning hjemme, så skal den selvfølgelig i brug.
De fleste bruger den som kosttilskud. Her anbefales mellem 1-3 teskefulde om dagen. Som tilskud spises honningen rå og uden noget andet til, gerne på en tom mave i starten af dagen, og igen som det passer dig resten af dagen, hvis du har brug for mere.
Hvis du vil bruge honningen i din madlavning, kan du gøre præcis som med en anden honning. Måske dog i lidt mindre mængder, da manuka honning byder på en kraftigere smag end de fleste andre honninger.
Hvis du vil bruge Manuka udvortes, altså til hudpleje, så brug den i små mængder i de områder, hvor du har behov for den. Masser honningen ind i huden med små cirkulære bevægelser. Lad den sidde i et stykke tid, og vask til sidst huden ren med vand. Honningen kan bruges til generel hudpleje, hvor du tilsmører store områder. Den kan også bruges meget lokalt, for eksempel på bumser eller på sår – her bør du være konservativ med mængden, da selv små mængder gør en kæmpe forskel. Og det kan hurtigt virke for klistret, hvis du overdriver med mængden. Så i dette tilfælde – hellere for lidt end for meget!
Manuka honning bør opbevares mørkt, tørt og under 25 grader. Den står perfekt i køkkenskabet. I sådanne forhold holder den i årevis.
Konklusion
Manuka honning er et enestående produkt. Det er formentligt den bedste honning i verden.
Den er til gengæld også dyr, men det må man tage med. Kvalitetsprodukter er sjældent billigere, og hvis du ønsker luksusprodukter, så koster det altså. Et alternativ til manuka honning kan være en lokal rå honning, der heller ikke er pasteuriseret. Meget honning i rå form indeholder nemlig MGO. Sagen er bare, at der er ikke er nogen, der er i nærheden af manuka honningens fremragende næringsindhold. Netop derfor er det en honning, som er super rar at have stående, og som byder på fremragende effekter, når du bruger den.
Hvis du vælger at prøve manuka honningen, så vil vi ønske dig rigtig god fornøjelse. Kommentér eventuelt herunder med dine egne erfaringer, hvis du allerede har haft manukaen i brug!