Battle ropes er mest kendte fra CrossFit, men kan faktisk bruges til en lang række øvelser. På dansk kan vi kalde det for et træningsreb, og hvis du benytter det korrekt, kan du nemt styrke kroppen.

Superform.dk har set på de førende produkter på markedet, så hvis du leder efter det bedste battle rope, vil du få nogle anbefalinger her.

Desuden vil vi kigge på fordele ved at bruge et træningsreb, samt komme med forslag til hvilke øvelser du kan lave.

Lad os komme i gang!

Bedste battle rope

Mange forhandlere har træningsreb, men hvilke er egentlig de bedste? Vi kommer med 3 forskellige anbefalinger:

Et battle rope til professionel brug, som du kan købe hvis du er ambitiøs omkring træningen, eller hvis du køber ind til et center. Dernæst et lidt mere almindeligt og alsidigt reb, som kan bruges til alt. Og til sidst et billigt træningsreb, hvor du får prisgaranti.

Professionelt battle rope

Bodytone Battle Rope er nok det bedste produkt til markedet, når prisen også tages i betragtning.

For 1.540 kroner får du nemlig et professionelt reb på 15 meter med en diameter på 38mm, som er tungt at træne med, men som også bidrager rigtigt meget til udholdenhed og agility.

Der er gummihåndtag, hvilket gør det nemt at have i hænderne, og selve rebet har en polstring med nylon. Det er et langtidsholdbart produkt, som holder til regelmæssig brug, og som godt kan klare det store pres der kommer, når man træner hårdt.

Derfor benyttes Bodytone Battle Rope typisk til CrossFit, hvor der trænes intensivt i korte perioder af gangen.

Rebet fungerer både til indendørs og udendørs brug. Hvis du leder efter et professionelt reb, så er det dette, du bør købe.

Se nærmere på Bodytone Battle Rope her!

All-round træningsreb

Dernæst har vi et andet godt træningsreb fra Abilica. Dette er så alsidigt, at det kan bruges til stort set alt.

Rebet har standardmål – det vil sige 38mm diameter og længde på 15 meter – og den samlede vægt er 12 kg. Rebet er super slidstærkt, da det er produceret i polypropylen. Grebet er behageligt at holde fast i.

På grund af den moderate vægt er dette reb perfekt til dig, der vil sætte fokus på udholdenheden og fedtforbrændingen. Det fungerer dog også glimrende til at øge styrken. Du kan bruge Abilica Battle Rope alle steder. Det kan fx vikles om en krog, en stang eller en tung kettlebell.

Til privat brug er det nok det allerbedste reb. Til centre og motionsrum fungerer det også glimrende.

Prisen hedder 1.299 kroner, og det er meget billigt sluppet for et så kvalitetsfuldt battle rope.

Køb Abilica Battle Rope direkte hos forhandleren her!

Billigt battle rope

Til sidst vil vi anbefale et billigt battle rope som er perfekt til dig, der ikke ønsker at bruge alt for mange penge på et reb.

Vi finder det hos GetBig.dk shoppen. De har nemlig deres Cross træningsreb som kun koster 690 kroner. Derudover er der prisgaranti – det betyder, at hvis du ser et billigere træningsgreb et andet sted, så kan du kontakte dem og få samme pris for dette.

Dette battle rope er en smule primitivt – der er ingen særlige håndtag og det ligner på alle måder bare et reb. Men det lever op til alle krav og har de helt korrekte mål. Desuden er det overraskende slidstærkt, da det er 100% nylon og ganske tykt.

Rebet er 15 meter langt, og du kan selv vælge om du vil have standarddiameteren på 38mm, eller den lidt tykkere 50mm variant. Førstnævnte er perfekt til udholdenhed og blandet træning, sidstnævnte er perfekt til decideret styrketræning.

Hvis du ønsker et simpelt men godt reb, hvor prisen er presset så langt ned som muligt, er det formentligt dette reb, du bør vælge.

Køb Cross Rope billigt hos GetBig-shoppen her!

Hvad er fordelene?

Træning med battle rope er noget forholdsvis nyt. Det var en mand ved navn John Brookfield, som begyndte at træne med reb i baghaven, og det var så effektivt, at han begyndte at lære fra sig. Brookfield opdagede fordelene ved træningsreb tilbage i 2006 og blev hurtigt ansat af det olympiske wrestling hold i USA, samt hæren og blandt andet også et amerikansk fodboldhold til at lære fra sig.

Det blev hurtigt populært inden for CrossFit, og i løbet af årene har battle rope træning også vundet indpas i almindelige fitnesscentre samt i idrætundervisning.

Formålet er at bruge tykke reb til at give modstand, og lade udøveren træne med naturlige bevægelser.

Da reb holdes i begge hænder, træner man begge arme lige så effektivt, og bevægelserne med battle rope hjælper også med at udvikle muskelgrupper som ryg, mave og nakke. Hvis du træner med battle rope i mere end 2 minutter af gangen, øger det desuden din udholdenhed og kondition. Battle rope træning er også godt til fedtforbrænding.

Det er mindre belastende for leddene at bruge reb end at træne med tunge vægte.

Desuden er det sjovt og anderledes – især hvis du aldrig har prøvet at træne med battle rope før!

Afhængig af vinklen kan du i øvrigt ramme musklerne forskelligt. Det mest almindelige er at have et battle rope viklet om et stativ eller til væggen, så man står og svinger direkte vandret. Et træningsreb kan dog også hænges i loftet, så man får en alternativ vinkel. Det er fantasien, der sætter grænserne.

Generelt kan du forvente gode fordele ved at bruge battle rope. Der er en grund til, at amerikanske fodboldspillere og adskillige seriøse atleter træner med dette udstyr.

Hvis du har et home gym (hjemmetræningsrum) eller en stor have, så er det billigt og nemt at træne med battle rope.

Hvis du driver et fitnesscenter eller køber ind på vegne af en institution, så åbner du op for, at alle de besøgende har flere værktøjer til rådighed, når de skal træne kroppen.

Træningsreb øvelser

Den mest almindelige øvelse er hvor, du binder rebets midte fast om noget, og at du tager fat i begge ender med hver hånd, og bevæget rebet op og ned i bølger. Denne øvelse kaldes for “The Wave” på engelsk – “bølgen” på dansk.

Det styrker armene, ryggene, mavemusklerne, skuldrene og endda også ballerne. Til CrossFit er det den primære øvelse. Og det er faktisk sværere og hårdere, end det lyder til!

Der findes dog også mange andre øvelser med battle rope.

Udover bølgeøvelsen kan du fx lave slams og pulls.

Slams er det samme som bølgen, men med mere intensitet, og at rebet smækkes ned ved hver bølge.

Pulls er når du trækker rebet til dig. Det vil ofte foregår med én arm (og dermed én side af rebet) af gangen. Det styrker især core og giver stabilitet i hofterne.

Det var dog blot nogle eksempler. Der er et hav af gode øvelser med træningsreb som du kan prøve kræfter med.

Se denne video for inspiration:

Husk desuden på, at vinklen kan justeres. Du kan binde rebet fast til en kettlebell der står på gulvet, på et stativ der står vandret foran dig, højere oppe på væggen, eller endda i en krog i loftet! Der er mange muligheder.

Hvilken størrelse reb skal man vælge?

Oprindeligt var der to standard størrelser – 25 og 44 mm. I dag har mange producenter dog valgt at lave reb med en diameter på 38 mm, da det generelt anses for at være bedst. Det giver den ideelle kombination af at kunne træne styrke, udholdenhed og agility.

For de fleste er det altså bedst at købe 38 mm reb. Her går man aldrig galt. Hvis du vil fokusere ekstra på styrke og dermed øge sværhedsgraden, findes der også battle ropes med 50 mm i diameter. Det er hårdere, men for nogle er det oplagt.

Med hensyn til længden, så var der oprindeligt 3 primære mål: 5, 10 og 25 meter. I dag er man gået mere over til en mellemting, hvor langt de fleste træningsreb på markedet har en længde på 15 meter. Det er også perfekt. 15 meter giver de bedste træningsmuligheder. Hvis du træner hjemme og ikke har meget plads, så kan du overveje et kortere reb – fx 5 eller 10 meter. Men 15 meter er bedst rent træningsmæssigt.

Stort inden for CrossFit

Battle rope er især blevet stort inden for CrossFit.

Her træner man intensivt i korte perioder af gangen, og det er battle rope sådan set perfekt til. Samtidig opbygger det stor styrke i arme og core, så fordelene er rigtigt mange.

Hvis du begynder at udøve CrossFit, så er det kun et spørgsmål om tid, før du kommer forbi øvelser med battle rope.

Men det begynder så småt også at udbrede sig til andre fitnessdiscipliner. Store centre herhjemme i Danmark er også begyndt at stille træningsreb til rådighed. Desuden ser vi mange atleter – på tværs af mange fysiske sportsgrene – bruge battle rope, når de arbejder på kroppen.

Forbehold og gode råd

Sæt dig ind i tingene, inden du går i gang. Læs om øvelser og se eventuelt også videoer. Find ud af, hvordan man træner korrekt med battle rope. Det er vigtigt at have teknikken på plads.

Sørg for at træne et sted, hvor der er god plads, og hvor der er mulighed for at larme lidt. Haven er det perfekte sted. Garagen fungerer også, og det samme gør deciderede træningsrum, som har plads og som har et godt underlag.

Få rebene sat ordentligt fast i den anden ende. Til CrossFit har man solide stativer, som rebene bindes fast om. Andre gange sætter man dem i en krog i væggen eller i loftet. Sørg for, at det sidder ordentligt, så rebet ikke løsner sig, mens du træner.

Undgå overtræning – lad være med at lave samme øvelser hver dag. Hav en varieret rutine, hvor du træner hele kroppen, og hvor musklerne indimellem får lov at hvile. Træning med battle rope kan ideelt foregå 2-3 gange om ugen. Det bør ikke umiddelbart være en hverdagsøvelse, da lidt varians er vigtigt. Ved siden af træningsrebet kan du arbejde med vægte, maskiner, kropsvægtsøvelser, elastikker, løb, cykling, svømning, sport og lignende. Battle rope bør være én del af en rutine, men ikke den eneste form for motion.

Konklusion

Et battle rope (træningsreb) lader dig styrke dine muskler, øge din kondition og din agility, samt forbrænde overskydende fedt på kroppen.

Det er sjovt at træne med reb, og det er en øvelse, du kan lave overalt – hvis bare der er plads til det! Du kan træne med battle rope i fitnesscenteret, men også derhjemme – fx i haven eller i garagen. Hvis du bor i lejlighed og ikke har plads, så tag dit reb med i parken eller i skoven og træn dér. Det er super effektivt og sjovt.

Hvis du mangler et træningsreb, vil vi først og fremmest anbefale Bodytone Battle Rope som har de helt korrekte mål og som er lavet af kvalitetsmateriale.

Rigtig god fornøjelse med din battle rope træning!