Du kender formentligt medicinbolde fra fitnesscentreret eller fra sportsklubber. En medicinbold er en vægtet bold, som kan give dig en eksplosiv træning og styrke kroppen.
På grund af større interesse for hjemmetræning og privat sportstræning vil vi bringe denne guide til medicinbolde. Vi starter ud med nogle produktanbefalinger, og derefter kommer vi ind på fordelene, og giver dig lidt inspiration til hvilke øvelser du kan lave med en medicinbold!
Bedste medicinbolde
Vi har kigget markedet igennem og fundet de bedste medicinbolde på tværs af forskellige kategorier og varianter. De er både brugbare til dig, der træner hjemme, men også for dig der køber ind på vegne af et fitnesscenter eller en sportsklub.
Billig medicinbold
Vores første anbefaling er til dig, som gerne vil have en god, men forholdsvis billig medicinbold.
Her er et bedste valg nemlig en medicinbold fra Nordic Strength, som er et ganske fint mærke med gode bolde i forskellige vægtklasser.
Deres medicinbolde kan fås lige fra 1 kg til 10 kg. Priserne starter fra bare 195 kroner for den letteste bold og stiger gradvist med vægten. Du kan selv vælge, hvilken vægt du ønsker. Vi anbefaler umiddelbart at købe to styks, så du er sikker på at få bolde, som du rent faktisk kan bruge.
Hvis du for eksempel vil bruge en 5 kg medicinbold til din træning nu, så er det måske klogt også at købe en på 7 kg, så du senere kan gå op i vægt uden at skulle købe igen. Den lave pris på Nordic Strength medicinbolde tillader, at man godt kan købe flere. At have bolde i forskellige vægte gør også, at du kan skifte bold afhængig af den øvelse, du laver. I nogle øvelser er det bedst med lette bolde, og i andre øvelser er det bedst med tunge bolde. Men mere om det senere.
Disse bolde er ret standard inden for medicinbold-kategorien. De er helt runde og med en forholdsvis hård og varieret overflade. De er perfekte til alsidig træning og virker både til soloøvelser med fokus på styrke, samt til holdtræning hvor der er fokus på koordination og samspil.
Boldene kan købes hos Billig-Fitness her!
Bedste slam ball
Slam balls er også ret populære. Det er stort set det samme som medicinbolde, blot med den forskel at slam balls har en tykkere overflade og egner sig bedre til at blive kastet rundt med.
Hvis du ønsker at træne eksplosivt, er det formentligt en slam ball du bør vælge.
Abilica er en af de førende forhandlere af fitnessudstyr i Danmark, og de har et solidt udvalg af slam balls.
Deres slam balls er i utrolig kraftig kvalitet og er særligt gennemtestede. Vægten inden i bolden kommer fra sand, hvilket gør bolden utrolig naturlig at benytte. Det betyder også, at bolden ikke ruller rundt, når den rammer gulvet. Derfor er det nemt at arbejde med Abilicas slam ball. Produktet egner sig super godt til holdtræning, eller til dig der træner privat med en partner.
Du kan vælge mellem mange forskellige vægtklasser. Herunder linker vi til Abilicas slam ball på 9 kg (20 lbs) som er ret standard, men når du er inde på shoppen kan du selv navigere videre og tjekke bolde i andre vægtklasser, hvis nødvendigt.
Tag et kig på Abilicas slam ball her!
Bedste wall ball
Wall balls er en anden kategori inden for medicinbolde. Det som kendetegner en wall ball er, at den typisk er lidt mindre i størrelsen og derfor nemmere at håndtere med hænderne. Samtidig er den bedre designet til at absorbere stød, således den fx kan kastes mod en væg og nemt gribes idet den kommer ned igen.
Hvis du vil træne kreativt og gerne udfolde dig med mere end bare stillestående øvelser i din træning, så er det en wall ball du skal vælge. Inden for funktionel træning er wall balls populære. Denne type af medicinbold bruges hyppigt inden for CrossFit, og desuden inden for fysioterapien.
Billig-Fitness sælger gode og prisvenlige wall balls. De er lavet med kunstlæder og er super gode at have i hænderne. Vægtmæssigt kan du selv vælge – boldene fås mellem 1 og 10 kg. I modsætning til de øvrige kategorier af medicinbolde, så er prisen den samme uanset hvilken vægt du vælger her. Det er ret fordelagtigt.
Prisen er 369 kroner, hvilket nok ikke fås meget bedre. Vi anbefaler, at du køber mere end én bold, gerne i forskellige vægtklasser, så du for alvor kan få gang i træningen.
Køb Gorilla Wall Balls hos Billig-Fitness her!
Medicinbold med håndtag
Nogle medicinbolde fås med håndtag, hvilket gør dem meget lettere at håndtere. De kan stadig kastes rundt med, men håndtagene gør dem særligt egnede til stillestående øvelser, hvor bolden ligger i hænderne.
Bodytone har lavet en super populær medicinbold med håndtag. Den fås i forskellige vægtklasser, der er to håndtag som er rigtigt nemme at holde ved, og bolden er lavet af tekstueret gummi, så det er et reelt kvalitetsprodukt, der er meget robust.
Til gengæld er bolden også lidt dyr – men det må forventes for et så godt produkt, som samtidig har ergonomiske håndtag. Bolden på 10 kg koster 1100 kroner. Nogle af de lettere bolde er lidt billigere, men når der er håndtag på en bold, er det ofte fordi den bruges til stillestående øvelser, og der er tunge bolde mere nyttige end lette bolde. Denne egner sig nok mest til de seriøse udøvere og til klubber.
Køb Bodytones medicinbold med håndtag her!
Hvad er en medicinbold?
Vi vil lige komme med en grundlæggende forklaring af medicinbolden, så alle er med på, hvad det er for et værktøj.
I bund og grund er det en bold. Forskellen mellem en medicinbold og andre bolde er, at medicinbolden er vægtet. Den er altså tungere end almindelige bolde.
Du kan få din medicinbold i mange forskellige vægtklasser. Der er både de helt lette bolde omkring 1 kg, men også tunge bolde som vejer mere end 20 kg. De fleste, som træner, vil fint kunne bruge bolde i klassen mellem 1-10 kg, men det afhænger meget af niveau og ønsker.
Der findes også forskellige varianter af medicinbolde. Overfladen kan være lavet af forskellige materialer. Der er både slamballs og wallballs. De fleste medicinbolde er helt runde, men nogle bolde kommer med håndtag.
Historien bag medicinbolde går rigtigt langt tilbage. Tilbage i det antikke Grækenland var Hippocrates kendt for at anbefale patienter at kaste med bolde lavet af dyreskind fordi det gavnede kroppen.
I USA begyndte man inden for gymnastik at træne med medicinbolde midt i 1800-tallet. Betegnelsen medicinbold kommer også fra USA, hvor “medicine ball” er et udtryk, der formentligt blev lavet, da man trænede med bolden af medicinske årsager. I mange år var medicinbolde ikke særligt populære, men nu er de begyndt at vende tilbage igen. De fleste fitnesscenter har (og bør selvfølgelig have) medicinbolde liggende, og mange sportsklubber har også taget dem til sig.
Fordele ved at træne med medicinbold
Medicinbolde er tungere end almindelige bolde. Ved at træne kast og samspil med medicinbolde, vil du blive væsentligt stærkere i arme, skuldre, ryg og core. Det er den mest væsentlige fordel. Hvis du træner med medicinbold i højt tempo, så bliver konditionen også bedre.
Mange atleter oplever, at deres teknik også forbedres, og at deres kaste- og gribeevner bliver bedre efter at have trænet med medicinbold.
Hvis du inddrager medicinbolden i din solo styrketræning, er der også mange fordele. For eksempel kan du lave mere effektive squats, lunges og mavebøjninger. Du kan ramme triceps og skuldre ved at bruge medicinbold. Bolden kan altså hjælpe med at gøre dig stærkere.
Det kan også gøre træningen mere underholdende. Nyt udstyr åbner op for nye muligheder, og det er værd at tage med. Hvis du indimellem mangler motivationen til at træne, så prøv at træne med andet udstyr. Er du kørt træt i vægte og maskiner? Så prøv for eksempel at bruge en medicinbold til nogle alternative øvelser. Det kan være sjovt, og det kan bryde rutinen i et par dage, så træningen bliver sjov igen.
Medicinbold øvelser
Det er ideelt at træne med en partner eller en gruppe, når du vil mave øvelser med medicinbold. Men det er også muligt at træne alene. Vi vil give eksempler på både solo og holdøvelser med medicinbolden.
Med partner eller hold
En af de bedste øvelser med medicinbold er ret simpel. Find en partner eller en gruppe. Stå med nogle få meters mellemrum imellem jer, og kast bolden rundt mellem jer. I kan starte ud med underhåndskast og kaste blødt. Når I har vænnet jer til bolden og dens vægt, kan I kaste hårdt fra brystet, altså et direkte vandret kast. Forsøg at kaste bolden rundt mellem jer så hurtigt som I kan, da det gavner konditionen (det at kaste bolden gavner allerede styrke og teknik)!
Det er muligt at lave visse boldspil med medicinbolden. Man kan for eksempel lave en version af håndbold eller basketball, hvor der ikke dribles, og hvor banen bare er lidt kortere. Det handler om at sætte fokus på afleveringer i stedet.
Generelt er det nemt at være kreativ, hvis man er flere, der træner sammen.
Hvis du træner alene
Heldigvis er der også mange soloøvelser, som du kan lave med medicinbolden. Det skal nemlig også være muligt at træne, når du bare er alene – for eksempel hvis du har købt en medicinbold til hjemmebrug.
For at vænne dig til bolden kan du stå i en almindelig position og bare kaste bolden op – og gribe den igen, når den falder. Kast bolden højere og højere og væn dig til vægten.
Tunge medicinbolde kan øge effekten af din styrketræning. Især hvis du er vant til at træne med kropsvægt. Du kan for eksempel lave squats eller lunges, mens du holder bolden i hænderne. Du kan også lave skulderpres, hvor du står og presser bolden op over hovedet – ligesom du ville gøre med en vægt. Triceps extensions er også en mulighed!
Med en let og lille medicinbold kan du træne din grebsstyrke ved at forsøge at holde den med én hånd nedadrettet.
Mavebøjninger kan også gøres hårdere med medicinbolden – hold den bag hovedet, mens du ligger på en måtte, og bevæg overkroppen op og ned. Det bliver en del sværere, når du holder på medicinbolden – og det giver også bedre resultater!
En sjov øvelse er at lave planken på en medicinbold. Det kan nemlig gavne din balance helt afsindigt. Du skal bruge 2 bolde. Placer tæerne på den ene bold og hænderne på den anden, så du slet ikke har kontakt til jorden. Hold planken så længe, som du kan, og hold samtidig balancen. Du kan også lave planken på 4 medicinbolde i stedet for 2, hvis det skal være lidt lettere.
I CrossFit ser man også tit, at udøvere kaster medicinbolde op af vægge. Det kan du også gøre, hvis du har et indrettet træningsrum, eller hvis du træner udendørs op af en mur.
Som du kan se, er der rigtigt mange medicinbolde øvelser, du kan give dig i kast med!
Hvilken vægt bør man vælge?
Det er helt op til dig, hvilken vægt du vil have dine medicinbolde i. Det afhænger også lidt af, hvad dit fysiske niveau er, samt hvordan du vil træne med boldene.
Skal du bruge boldene til genoptræning, til lange kast, til holdsport og lignende? Så tag en let bold, gerne på 7 kg eller under.
Skal du bruge en bold at holde ved, når du laver kropsvægtsøvelser? Så kan du godt gå tungt og vælge en bold, der giver noget reel modstand. Over 15 kg ville ikke skade her, men mindre kan selvfølgelig også gøre det.
Vi vil generelt anbefale, at du ikke nøjes med én medicinbold, men at du vælger 2 styks eller flere. Det åbner nemlig op for træningsmulighederne, og det giver dig mulighed for at udskifte bolde til hver enkelt disciplin du laver. Nogle gange har man nemlig brug for en let bold, og andre gange en tung bold.
Hvis du driver en sportsklub, eller har et center, så vil vi anbefale, at du køber samtlige vægtstørrelser der findes, så medlemmerne frit kan prøve de forskellige vægte igennem og vælge specifik bold til hver eneste øvelse.
Konklusion
Det er rart at have en medicinbold eller flere til rådighed, da det er et fantastisk værktøj til træningen. Historisk har medicinbolde været blevet brugt utroligt meget, på tværs af forskellige kulturer, og i øjeblikket oplever boldene en renæssance.
Hvis du mangler produktanbefalinger, så tjek vores råd højere oppe i artiklen, hvor der ligger en anbefaling til hver kategori af medicinbolde – både almindelig, slam ball, wall ball, og bold med håndtag.
Du kan både øge styrke, koordination og kondition ved at træne med medicinbolde, så det er bestemt værd at overveje. Tak fordi du læste med!